In het juli/augustus-nummer van dit jaar plaatsten we een oproep om titels van boeken in te sturen die een kans zouden kunnen maken op de Volzin Boekenprijs 2020. De criteria waren: een duidelijke link met ‘religie en samenleving’, geschreven in de periode 2016-2020, niet alleen theologie en non-fictie, en… vooral erg goed en origineel qua inhoud. Deze oproep leverde tientallen titels op. Hierna hebben we aan nog vele deskundigen de vraag gesteld om ook hun favoriete titels toe te sturen.
Shortlist
Uiteindelijk ontstond er een lijst met bijna honderd titels. Vervolgens hebben we deze lijst na een kritische beoordeling ingekort tot vier titels:
Groene theologie
In maart 2019 verscheen bij uitgeverij Skandalon Groene theologie van onderzoeker en predikant Trees van Montfoort. In dit boek verwoordt zij een radicaal andere kijk op de natuur. Vanuit de Bijbel en de christelijke traditie benadrukt zij dat niet de mens centraal staat, maar Gods liefde voor heel de schepping. Het boek biedt een overzicht en analyse van hedendaagse ecotheologie.
Er is ook aandacht voor ecofeministische theologie, de discussie in het Nederlands taalgebied, en de weerstanden in sommige kerkelijke kringen tegen een positieve waardering van natuur. Eind vorig jaar werd het boek verkozen tot het beste theologische boek van 2019.
Liberaal christendom
Het in januari 2016 eveneens bij uitgeverij Skandalon verschenen boek Liberaal christendom: ervaren, doen, denken laat zien hoe een liberale theologie de relevantie van kerk en geloof verwoordt. Wat buiten (en soms zelfs binnen) de kerk ook gedacht mag worden: er is veel meer dan orthodox, seculier of niks. Met een open blik naar de (wetenschappelijke) inzichten van deze tijd verwoorden elf auteurs de relevantie van de christelijke traditie voor vandaag. Zij bieden een liberale theologie die onorthodox is en de grote vragen niet schuwt. De redactie van dit boek, dat meerdere drukken beleefde, was in handen van Rick Benjamins, Jan Offringa en Wouter Slob.
De zin van het leven
In september 2018 schreef de Volkskrantjournalist en schrijver Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan 1.000 reacties. De ervaring riep bij Obbema zelf grote levensvragen op, wat resulteerde in “de beste interviewserie van 2018”, aldus Matthijs van Nieuwkerk.
Vanaf oktober 2018 publiceerde Obbema een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: ‘Wat is de zin van ons leven?’ De zin van het leven – Gesprekken over de essentie van ons bestaan is een bundeling van deze gesprekken én het artikel waarmee alles begon.
De Koran, uitleg voor kinderen (deel 1)
De kinderbijbel bestaat al jaren, maar een boek over de Koran dat begrijpelijk is voor kinderen was er in 2015 eigenlijk nog niet. Dat vond schrijver en vertaler Abdulwahid van Bommel vreemd en daarom besloot hij het zelf te gaan schrijven.
In juli 2017 werd in Utrecht zijn ‘kinderkoran’ gepresenteerd. De Koran – uitleg voor kinderen kon al snel op veel mediabelangstelling rekenen: de dag van de presentatie was er een item over het boek te zien in het Jeugdjournaal. De afbeeldingen in de ‘kinderkoran’ zijn gemaakt door Senad Alic. In maart van dit jaar is deel 2 verschenen. Wellicht verschijnen komende jaren nieuwe delen.
De redactie van Volzin heeft besloten om aan Fokke Obbema de Volzin Boekenprijs 2020 te geven. De zin van het leven is een fantastisch boek. De kwaliteit van de interviews in deze bestseller is hoog, het thema zingeving wordt inmiddels breder gewaardeerd en de invloed die het boek heeft gehad op bijvoorbeeld andere auteurs is opvallend. De afgelopen periode verschenen er meerdere boeken over de zin van het leven.
We willen Fokke Obbema dan ook van harte feliciteren met deze prijs, die bestaat uit de bekende eeuwige roem, een (digitaal) jaarabonnement op Volzin en een leuk cadeau.