Gertine Blom is theoloog en woonachtig in Cambridge. Ze is daar jeugdpastor in de Anglicaanse kerk. Op haar website www.gertineblom.com schrijft ze stukjes die zijn samen te vatten als een ‘zoektocht naar een vrij, vroom en vrolijk leven’. Onlangs startte ze ook een platform met de naam ‘Vrome Vrouwen’ op www.vromevrouwen.nl. Het is een plek waar ze vergeten vrouwen uit kerk en theologie een plek en een naam wil geven. Maar welke boeken en schrijvers uit haar boekenkast inspireren haar?

Wat voor een soort lezer bent u?

“Ik ben een echte alleslezer. Wij hadden thuis geen televisie, dus verhalen lezen was mijn manier om andere werelden te ontdekken. Mijn vader nam ons elke week mee naar de bibliotheek. Daar is mijn liefde voor lezen gegroeid. Het allerliefste lees ik fictie, zoals Nederlandse literatuur, wereldliteratuur, fantasy, science fiction en jeugdboeken. Daar kun je zo heerlijk in verdwijnen. Maar bijna even vaak lees ik non-fictie, zoals theologie, geschiedenis en zelfhulpboeken. Biografieën zijn ook een favoriet genre.”
Wat zegt uw boekenkast over u?

“Momenteel zegt mijn boekenkast vooral dat ik in het buitenland woon. Ik woon tijdelijk in Engeland, samen met mijn man. Het grootste deel van mijn boeken staat daarom opgeslagen in Nederland. Ik heb daarom alleen mijn lievelingsboeken meegenomen. Als je naar die boeken kijkt, kun je mij zo samenvatten: ik ben een theoloog die van verhalen houdt.”

De boekenkast van Gertine Blom© Gertine Blom

U startte onlangs een platform met de naam ‘Vrome Vrouwen’. Dit platform wil vergeten vrouwen uit theologie en kerk een naam geven. Welke namen van ‘vrome vrouwen’ staan in uw boekenkast? En: waarom inspireren zij u zo?

“De eerste vrome vrouw in mijn boekenkast is Barbara Brown Taylor. Van haar heb ik maar liefst zes boeken. In haar schrijfstijl verweeft ze theologie en memoire. Dat leest heel fijn en is ook spiritueel verrijkend. In Leaving Church schrijft ze over haar leven als voorganger. Daarvan belicht ze zowel de mooie als de lelijke kanten. Ik heb zelf als voorganger dat soort verhalen nodig, omdat ze me helpen te reflecteren op wat ik zelf doe en geloof.

Van Dorothee Sölle heb ik eveneens een heel stapeltje. Zij inspireert mij omdat ze theologische eruditie combineert met een geëngageerd streven naar een rechtvaardige wereld.

Andere namen uit mijn boekenkast zijn de Amerikaanse Sara Miles, Nadia Bolz-Weber en Rachel Held Evans. Maar er zijn nog vele andere vrome vrouwen, zoals Evelyn Underhill, Simone Weil, Mary Oliver, Sarah Coakley en Etty Hillesum. Te veel om op te noemen!”

Wie is uw favoriete schrijver en welke boeken van hem/haar heeft u in uw boekenkast? En: welke thema’s uit hun boeken interesseren u?

“Ik heb net al een paar favoriete theologen genoemd. Nu noem ik een favoriete fictie-schrijver: Tonke Dragt. Als kind verslond ik al haar boeken. En nog lees ik ze graag. Vooral haar boek Ogen van Tijgers vind ik prachtig. Haar boek Aan de andere kant van de deur is fascinerend mysterieus. Tonke Dragt speelt met de lijn tussen schijn en werkelijkheid en laat zien dat je niet zonder verbeelding kunt leven. Voor mij als gelovig mens is dat inspirerend. Uiteindelijk is geloof voor mij de kunst om méér te zien dan alleen de kale feiten om ons heen. Om deze wereld te zien in het licht van Gods werkelijkheid heb je verbeelding nodig.”

Als u drie boeken uit uw boekenkast aan de lezers van Volzin mocht geven, welke zijn dat dan? En: waarom juist die drie?

“Omdat verhalen mij altijd de meeste vreugde geven, ga ik voor een combinatie van theologie en fictie. Het boek An Altar in this World van Barbara Brown Taylor is een prachtig spiritueel boek dat mij steeds weer helpt om God in het gewone leven te vinden. Ze schrijft hoe je het heilige kunt vinden in het gewone leven. Bijvoorbeeld in huishoudelijke klusjes, in verdriet en in de wildheid van de natuur. ‘Not more about God. More God.’ zegt Barbara Brown Taylor.

Ursula Le Guin schreef het fantasyboek A Wizard of Earthsea. Zij is een van de grootste schrijvers ooit. Ze kaart fundamentele thema’s aan in haar boeken. Ze verwerkt die heel kunstig in verhalen over niet-bestaande werelden. Zoals vriendschap en moed, gender, feminisme en maatschappelijke ongelijkheid.

Als laatste boek noem ik Brief voor de koning, geschreven door Tonke Dragt. Dit boek vind ik een van de beste Nederlandse kinderboeken. Tiuri, een van de personages uit dit boek, is een tijdloze held. Hij heeft het lef om te luisteren naar de roep om hulp van een onbekende. Daarmee laat hij zijn kans op roem schieten. Niet alleen het verhaal is mooi, maar ook de taal. Met verheven woorden als ‘jongeling’ creëert Tonke Dragt een heel eigen sfeer. Niet voor niets wordt het boek nog zoveel gelezen.”