Reeds voor ik theologie ging studeren, was ik erg geïnteresseerd in de Nag Hammadi-geschriften: een verzameling teksten uit de begintijd van het christendom die in 1945 gevonden werden in Midden-Egypte in het plaatsje Nag Hammadi. Het was allemaal spannend voor me wat ik las. Waarom had de kerk deze teksten ‘verzwegen’? Waarom werden vrouwen bewust vaak genegeerd door de kerk?

Wie het nieuwe boek van Geert Kimpen, Ik, Maria Magdalena, leest, kan niet ontkennen dat dat spannende voelbaar is. Het boek gaat over Maria Magdalena, een leerling van Jezus of was ze meer dan een leerling? Zij is vastbesloten Jezus’ boodschap uit te dragen in de wereld. Tot ze ontdekt dat haar eigen boodschap minstens zo belangrijk is. Haar boodschap van vrouwelijke wijsheid die Jezus in zijn kracht had gezet.

Zal Maria Magdalena erin slagen haar stem te laten horen in een vijandige wereld die geen interesse heeft in wat vrouwen te vertellen hebben?

greco idema

Zal ze erin slagen haar stem te laten horen in een vijandige wereld die geen interesse heeft in wat vrouwen te vertellen hebben? Zal ze durven om te gaan staan voor de kracht van vrouwelijke seksualiteit? Zal ze hem kunnen blijven liefhebben zonder zichzelf te verloochenen? Zal ze een manier vinden om ondanks alle tegenstand ervoor te zorgen dat men ook 2000 jaar later haar niet vergeten zal? Veel vragen die in het boek beantwoord worden.

Ook al ben ik geen fan van het genre van Kimpen, het boek heeft me zeker geboeid. Het is een ode aan de vrouwelijke wijsheid en kracht, die vrouwen van over de hele wereld verbindt. Het zal me niks verbazen als ook dit boek van Kimpen, net als zijn boek De Kabbalist, een bestseller wordt.