Bijna een derde van de jonge mannen is vandaag nog maagd op zijn vijfentwintigste. En daar ligt een taboe op. Want mannen en seksualiteit horen bij elkaar, zo is het algemene idee. Mannen worden immers gestuurd door de testosteron. In haar documentaire Man made laat Sunny Bergman zien dat testosterongehaltes niet omhoog schieten wanneer een man zin in seks heeft. Biologie is niet half zo bepalend voor het libido als vaak gedacht wordt. Desondanks groeien jonge meiden nog altijd op met het idee dat een orgasme voor een man belangrijker is dan voor een vrouw. De dubbele moraal blijkt nog altijd te bestaan. En wie als man geen seks heeft, is mislukt.
Of erger: hij wordt tegengewerkt door vrouwen. Incels noemen ze zich, ‘involuntary celibates’: jonge mannen die boos zijn op vrouwen en het feminisme omdat vrouwen hen onthouden waar ze recht op hebben. Een beweging waarbinnen ideeën over mannelijkheid en seksualiteit verweven blijken te zijn met politieke alt-right-ideeën. Een gevaar voor vrouwen en voor de samenleving.
De dubbele moraal blijkt nog altijd te bestaan. En wie als man geen seks heeft, is mislukt
marian geurtsen
Wonderlijk genoeg gold seksualiteit in het vroege christendom niet als een teken van mannelijkheid. Seksualiteit werd juist gezien als een drift van vrouwen. Was het niet Eva die Adam verleid had in het paradijs? De man beschikt over zelfbeheersing, de vrouw van nature niet. Mannelijkheid ligt niet vast door de biologie, maar wordt bepaald door de mate waarin de man zich heeft leren beheersen. Een man die zich laat meeslepen door zijn driften, is voor het oordeel van de antieke wereld mislukt als man.
De vrouw aan de andere kant heeft weinig te verwachten van zelfbeheersing want deze ligt niet in haar natuur. Zoek je een bewijs voor het gebrek aan zelfbeheersing bij vrouwen? Ze bloeden oncontroleerbaar. Iedere maand opnieuw verliest een vrouw bloed zonder dat ze er iets over te zeggen heeft. Ja, natuurlijk was er de uitzondering die de regel bevestigde: ascetisch levende vrouwen die zo weinig aten dat zij stopten met menstrueren en met vrouw-zijn. Letterlijk: de heilige Apollonia ging als monnik leven in een mannenklooster en werd na haar dood heilig verklaard. Zij had immers met Gods hulp haar vrouwelijkheid overstegen en zich in zelfbeheersing een man getoond. Maar voor gewone vrouwen was de enige remedie om haar seksualiteit te overwinnen zich te bedekken.
Sluiers en strikte scheiding tussen de leefwereld van mannen en die van vrouwen waren het devies in de cultuur van het oude Rome en Griekenland, de bakermat van het christendom. En, o ja, later ook in de islam, maar dan noemen wij sluiers weer een symbool van vrouwenonderdrukking.
Seksualiteit beschouwen als een natuurlijk iets is gevaarlijk. Het maakt onzichtbaar hoe seksuele moraal verweven is met de cultuur, hoe seksuele rechten inzet worden van politiek
Marian Geurtsen
Vandaag ligt deze opvatting over de seksuele drift van vrouwen ten grondslag aan victim blaming: had ze maar niet… Dankzij deze opvatting wordt in het abortusdebat altijd weer de schuld bij vrouwen gelegd terwijl de mannen die vrouwen ongewenst zwanger hebben gemaakt buiten schot blijven. Dat is dus strijdig met het idee dat seksualiteit gedicteerd wordt door testosteron.
En tegelijkertijd wordt ‘testosteronbommen’ dan weer als scheldwoord gebruikt voornamelijk voor buitenlandse jonge mannen. Want buitenlanders ‘hebben niet onze waarden en normen’ en ‘zijn een gevaar voor onze vrouwen’. De gemene deler is dat onbeheerste seks voortkomt uit gebrek aan beschaving. Onze mannen zijn beschaafd (ook al roepen ze ‘daar moet een piemel in’ wanneer vrouwen op eigen gezag doen wat deze mannen niet bevalt). Zo wordt seksuele moraal ingezet in een racistische idioom.
Seksualiteit beschouwen als een natuurlijk iets is gevaarlijk. Het maakt onzichtbaar hoe seksuele moraal verweven is met de cultuur, hoe seksuele rechten inzet worden van politiek. Wij kunnen leren van de vroegchristelijke tijd dat ons idee over seksualiteit tijd- en cultuurgebonden is. En zelfbeheersing is zo gek nog niet.
Marian Geurtsen is zelfstandig ritueelspecialist bij haar eigen bedrijf Schatgraver in de traditie. Zie: www.mariangeurtsen.nl.