Sommige noodhulp staat zeer dicht bij de slachtoffers zelf. Zo startte de Syrisch-orthodoxe Schlomo Foundation Netherlands direct een inzamelingsactie. Deze organisatie is actief in het noordwesten van Syrië, waar moslims en christenen, Syriërs en Koerden, werken aan de wederopbouw na de terreur van IS.
Ook de World Council of Arameans (WCA), van christelijke Arameeërs, is een inzamelingsactie begonnen voor noodhulp. Net als Schlomo heeft ook de WCA haar thuis in Nederland – in Hengelo om precies te zijn. Beide organisaties representeren Syriacs, christelijke Syriërs.
Ook grotere kerkelijke organisatie springen te hulp. Kerk in Nood, de officiële hulporganisatie van de Rooms-Katholieke Kerk, roept op te bidden voor Syrië en stelt dat donaties welkom zijn. Ook Kerk in Actie, dat uitgaat van de Protestantse Kerk in Nederland, richt zich vooral op hulp in Syrië. Beide kerkelijke organisaties hebben daar een netwerk met lokale christelijke partners.
“Mensen in Turkije en Syrië hebben NU dringend hulp nodig”, stelt de christelijke hulporganisatie World Vision, die een eigen noodhulpactie is begonnen. “Iedereen is in paniek. Het is chaos”, citeert de organisatie een van haar medewerkers. “Mijn hart breekt als ik zie hoeveel mensen nu geen huis meer hebben. Ze zijn blootgesteld aan kou, regen en honger.”
EO Metterdaad zamelt geld in voor noodhulp aan Turkije en Syrië. De hulporganisatie die ooit vanuit de Evangelische Omroep ontstond, doet dat samen met haar drie belangrijkste partnerorganisaties: Tearfund, ZOA en Dorcas. Tearfund meldt dat haar partnerorganisatie in Syrië bezig is de nood te inventariseren. De organisatie levert noodhulp, maar is daarvoor nog geen speciale campagne gestart.
ZOA wel. De christelijke organisatie voor noodhulp en wederopbouw, zamelt geld in. Net als Dorcas, dat wortelt in orthodox-protestantse kring. Het is zelf getroffen door de ramp: “Het kantoor in Aleppo is zwaar beschadigd, maar de lokale medewerkers zijn ongedeerd.”
Islamitische noodhulp
Uiteraard zijn er ook islamitische initiatieven. Zo roept de islamitische koepelorganisatie SIORH (uit Den Haag en omstreken) op om te doneren via Hasene, een hulporganisatie uit Turks-Nederlandse hoek, verbonden aan de conservatief-islamitische beweging Milli Gorus. “Onze zeven voertuigen vanuit Aksaray, Kayseri, Sivas, Konya, Bursa, Samsun en Ankara zijn met twintig man onderweg naar het aardbevingsgebied”, meldt Milli Gorus Noord Nederland. “Dekens, babyjassen, babyvoeding en kant-en-klare voedselhulp worden geleverd aan de slachtoffers van de aardbevingen.”
Ook de Islamitische Stichting Nederland, dat verbonden is aan Diyanet, het Turkse overheidsorgaan voor godsdienstzaken, organiseert noodhulp. “Wij vragen Allah’s barmhartigheid voor de overledenen, een spoedig herstel voor de gewonden en geduld en kracht voor hun familieleden”, schrijft de ISN op haar website.
Tot slot biedt ook Islamic Relief Nederland noodhulp aan Turkije. “Uw hulp zal de slachtoffers direct bereiken via onze veldmedewerkers die ter plaatse aanwezig zijn”, belooft de website. In Nederland heeft deze organisatie 50.000 euro ingezameld. Het doel van de wereldwijde moederorganisatie Islamic Relief Worldwide is om 22 miljoen euro bij elkaar te krijgen.
GIRO555
Bij uitzonderlijke rampen zoals deze aardbeving slaan elf samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan de slachtoffers. Woensdag 15 februari komen de publieke en commerciële radio- en televisiezenders samen in actie.
PERSOONLIJK
Naast zijn er ook de persoonlijke inzamelacties van Turkse en Syrische Nederlanders die directe familieleden ondersteunen in gebieden die niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor hulpdiensten. Enis Odaci heeft een steunactie opgezet voor de vaak vergeten groep mensen die een beperking hebben. Zo voorziet hij zijn familie in het Turkse Antakya van medicijnen, hulpmiddelen en voorzieningen. Scant u de QR-code of gaat u direct naar zijn initiatief via deze link.