Deze maand in Volzin

Pauline Weseman

Marc Mulders

Jan Pronk e.a.

JUNI 2022

Voor abonnees

Abonnees kunnen inloggen met hun VOLZIN-account om het magazine online te lezen of om te downloaden op de computer.

Downloaden

Bent u geen abonnee en wilt u toch VOLZIN magazine lezen? Dan kunt u het magazine als PDF downloaden via onze webwinkel. Klik daarvoor op onderstaande link en volgt u dan de aanwijzingen.

Maak kennis

BEKIJK ONZE ABONNEMENTEN
Al vanaf 1,99 per week

Deze maand

Twee jaar geleden ging journalist Pauline Weseman midden in een geloofscrisis op pad met de vraag: Ben ik een afvallige of juist geloviger, meer christen dan ooit? Het werd een journalistieke en persoonlijke zoektocht in Volzin. Vele reacties volgden. In dit afsluitende essay vertelt ze haar bevindingen. Wat leverde de gesprekken met andere christelijke medezoekers haar op en waar bracht het haar?

De bekende kunstenaar Marc Mulders vertolkt in zijn schitterende atelier met bloemenweide de dichtregels van de natuur. Hij maakt schilderijen, aquarellen, glas-in-loodramen en foto’s. In zijn atelier op Landgoed Baest vertelt Mulders over Hunt for Paradise, een nieuwe serie schilderijen die hij maakte naar aanleiding van een reeks aanslagen van de mens op de kwetsbare natuur.

Relatiecoach Joost Horsten heeft liefdesrelaties met twee vrouwen. Volgens Joost is polyamorie niet in strijd met de Bijbel. Het zenboeddhisme helpt hem om te dealen met lastige emoties als jaloezie, want “dat brengt licht tussen jou en de emotie”.

De bedevaart naar Mekka, de hadj, is een van de vijf zuilen in de islam. Alia Azzouzi is al drie keer naar Mekka geweest. Wat is er zo bijzonder aan de bedevaart? Azzouzi: "Ik denk dan toch aan het moment waarop je de emoties van de mensen ziet, een gevoel van extase en totale overgave, wanneer ze voor het eerst de zwarte kubus zien. Dat is magisch."

VERDER IN VOLZIN

 • Femke (pseudoniem) moest in haar jeugd jarenlang seksueel en fysiek geweld doorstaan in de beslotenheid van haar familie. Wanneer ze ruimte willen maken voor de waarheid valt de een na de ander hen af.
 • Wat verbond ons in de jaren tachtig, de tijd van vredesdemonstraties en de val van de Muur? Oud-minister Jan Pronk: “Het spijt mij dat mijn goede vriend Lubbers meeging in het neoliberalisme.”
 • Hoop laat zich niet vatten of sturen, stelt Erik Olsman, universitair hoofddocent Geestelijk Verzorging. “Ik vind het belangrijk dat de rafelranden en contrasten er gewoon mogen zijn.”
 • Christelijk geloven moet volgens Dirk van de Glind evolueren van theologische onderwerping naar menselijke verantwoordelijkheid.
 • De God van Israël had een lichaam. Hij was niet de abstracte en onstoffelijke godheid, zoals moderne Westerse christenen zijn gaan denken, betoogt de Britse Bijbelwetenschapper Francesca Stavrakopoulou.
 • Suzan Doodeman is religiewetenschapper en werkte als geestelijk verzorger, tot ze het ondernemerschap ontdekte. Wat betekent haar werk voor haar en wat maakt het zinvol?
 • Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen zoekt naar plekken van zingeving voor jongeren. Ze ging eind april naar Maxima(al) schuren, een 18+-festival in Leiden. Wat leerde ze daar?
 • In het boek Wat is bewustzijn nou eigenlijk? neemt psycholoog Jacob Jolij de lezer mee in de wereld van paranormale fenomenen als telepathie en telekinese.
 • Ilias (13) doet veel volwassen dingen voor zijn leeftijd: hij is zzp'er, was kinderburgemeester in Amsterdam en is actief op sociale media. Hij laat zich graag door zijn geloof inspireren, de islam.
 • Henk Kroese verzamelde honderd gedichten van dichters die hem in zijn werk als predikant de taal hebben verschaft om “de vreugde van zijn geloof en zijn worsteling ermee te herkennen en te verwoorden”.
 • De Amerikaanse abstracte kunstenaar Ad Reinhardt is bekend geworden door zijn 'art-as-art'-dogma, en zijn series volledig abstracte zwarte schilderijen met kruis.
 • Hoofdredacteur van magazine Genoeg, Heleen van der Sanden, vertelt over haar lijfgedicht.
 • Columns van Joke Hermsen en Wim Jansen.

Vaste bijdragen

 • Filmrecensies, Boekrecensies, Kunst en Cultuur.
 • Twee pagina's VOLZIN nieuws voor abonnees.
 • Greco Idema & Enis Odaci - Van de redactie.