Cultuur, religieus erfgoed en ontmoeting in hartje Rotterdam

Het programma voor 2024 belooft weer veel mooie activiteiten in de heilige huisjes van Rotterdam. Denk aan concerten, schilderen met Sip ‘n Paint, een dansworkshop van het Scapino ballet, een Tibetaans diner in de Boeddhistische tempel Phuntsok Cho Ling, verschillende theatervoorstellingen, een modeshow, meditatiesessies, dialoog en debat, fototentoonstellingen en kunstexposities, en nog veel meer. Ook zijn er diverse activiteiten geschikt voor kinderen en de rest van het gezin.

Nieuwe culturele samenwerkingen

Het programma van Heilige Huisjes Rotterdam is dit jaar samengesteld in samenwerking met Cultuur Concreet, een Stichting in de stad die via hun 'cultuurregisseurs' goed bekend is met de culturele makers en organisaties op wijkniveau. Door middel van matchmaking-avonden zijn zij op zoek gegaan naar nieuwe culturele samenwerkingspartners voor de deelnemende gebedshuizen. Hier zijn bijzondere samenwerkingen uitgekomen, zoals Caribische blues van Ruwhel & de Bigi Blues Band in de Laurenskerk, in samenwerking met Hayo Boerema op het orgel, een show van de jonge artiesten van Yung World in de Pelgrimsvaderkerk, brood bakken met BROODerhood in de Aya Sofya Moskee, en een theatervoorstelling van Mathieu Wijdeven in de Evangelische Broedergemeente, gebaseerd op zijn familiegeschiedenis in relatie met de kerk. 

Feestelijke opening op donderdag 6 juni

Op donderdag 6 juni zal het festival worden afgetrapt met een feestelijke opening in de oud-katholieke Paradijskerk in het centrum van Rotterdam. Daar wordt je in een uur meegenomen langs verschillende highlights uit het programma. Ook zal er een panelgesprek plaatsvinden tussen vertegenwoordigers van verschillende gebedshuizen en culturele makers, over de tot standkoming van de samenwerkingen voor het Heilige Huisjes festival. De opening, donderdagmiddag vanaf 16.00 uur, is gratis te bezoeken.

De missie van Heilige Huisjes Rotterdam

Heilige Huisjes is begonnen in 2022 op initiatief van de kerkvernieuwers en de Gemeente Rotterdam. Het festival is bedoeld om de drempel te verlagen voor inwoners van de stad om hun religieus erfgoed te beleven, en om beheerders van gebedshuizen te verenigen een nieuwe netwerk samen met culturele makers, om samen nieuwe doelgroepen te kunnen aanspreken met innovatieve programmering.

Mede-initiatiefnemer Sander Ummelen over Heilige Huisjes: “We willen inspelen op een behoefte om bij elkaar te komen en nieuwe plekken in de stad te ontdekken. Gebedshuizen zijn bijzondere, maar vaak onbekende plekken. Innovatieve culturele programmering helpt om het voor veel mensen laagdrempelig te maken om eens een kijkje te komen nemen. Door de beheerders van de gebedshuizen hierin zelf de leiding te laten nemen, hopen we van onderaf te zorgen voor duurzame vernieuwing”.

Bovenal is het gebedshuizenfestival bedoeld om samen met gemeenten, hun inwoners en beheerders van religieus erfgoed een nieuw perspectief te verkennen op een moderne rol die gebedshuizen kunnen spelen op het gebied van cultuur, spiritualiteit en maatschappelijke samenkomst. Sander Ummelen: "Dit is niet alleen een Rotterdams, maar een landelijk thema. We hopen met dit festival en participatieproject vergelijkbare initiatieven te inspireren in andere delen van het land. Maar eerst gaan we genieten van de derde editie van Heilige Huisjes Rotterdam!"

Datum

Heilige Huisjes Rotterdam 2024 vindt plaats van 6 tot en met 9 juni 2024. Tijdens dit weekend zullen er meer dan 90 evenementen plaatsvinden in de deelnemende gebedshuizen. Het festival is grotendeels gratis te bezoeken. 

Meer informatie is te lezen op deze website
OrganisatieStichting Maatschappelijk Gebruik Kerkgebouwen
Websitewww.heiligehuisjesrotterdam.nl
E-Mailhello@ankiepetersen.com
Contact0636519023
Publiceren op volzin

Ook op VOLZIN publiceren? Meer informatie