Ontstaansgeschiedenis

VOLZIN is sinds oktober 2002 de opvolger van het (protestantse) opinieweekblad Hervormd Nederland en het (katholieke) blad De Bazuin. De Stichting Volzin, die aanvankelijk als uitgever optrad, droeg het blad per 1 januari 2014 over aan BDUmedia, een werkmaatschappij van de Koninklijke BDU in Barneveld, vooral bekend als uitgever van de Barneveldse Krant. Sindsdien verschijnt VOLZIN niet meer tweewekelijks, maar maandelijks.

Hervormd Nederland

Hervormd Nederland werd in september 1945 opgericht als officieel weekblad van de Nederlandse Hervormde Kerk, onder de naam De Hervormde Kerk. Gaandeweg ging het blad zelfstandiger opereren, waarna in de jaren tachtig de officiële banden met de Nederlands Hervormde Kerk werden verbroken.

De Bazuin

De Bazuin ontstond in 1911 als advertentieblad van de katholieke middenstand in Amsterdam. In 1921 namen de dominicanen het blad over. Vanaf de jaren vijftig ontwikkelde het zich tot een progressief-katholiek medium. De Bazuin maakte jarenlang deel uit van de progressieve katholieke Acht-Mei-beweging. Het werd tot de fusie met Hervormd Nederland uitgegeven door een onafhankelijke stichting die toen geen banden met de dominicanen meer had. Oud VOLZIN-hoofdredacteur Jan van Hooydonk was de laatste hoofdredacteur van De Bazuin.

VOLZIN magazine

Na het pensioen van Jan van Hooydonk in 2020 vormen Greco Idema en Enis Odaci de hoofdredactie van VOLZIN. Een kennismakingsinterview met de twee reli-ondernemers verscheen tijdens hun eerste gezamenlijke productie in juli 2020. VOLZIN zal in hun plannen naast blijvende aandacht voor het papieren magazine een sterkere online aanwezigheid krijgen, waarop diverse journalistieke producties, diensten en projecten ontwikkeld kunnen worden. Hun nieuwe motto luidt: verdieping, vernieuwing en verbinding.

20-Jarig Jubileum

In 2022 vierde VOLZIN haar 20-jarig jubileum. In het artikel hieronder zijn 10 vragen opgenomen die meer context geven over verleden, heden en toekomst van het magazine.

Overname door VOLZIN Magazine BV

Op 1 augustus 2023 zijn het merk VOLZIN en alle aanverwante diensten overgenomen door VOLZIN Magazine BV. Het hoofdredactioneel team voert de inhoudelijke en commerciële aansturing in eigen beheer uit. Enis Odaci treedt op als directeur van de BV en daarnaast blijft hij als Hoofd Online ook verantwoordelijk voor de redactie van de website. Greco Idema blijft als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de inhoudelijke koers en productie van VOLZIN Magazine.

De nieuwe diensten voor VOLZIN Magazine BV bestaan (gefaseerd) uit: Uitgave VOLZIN Magazine, uitgave van boeken, exploitatie website, online webwinkel voor diverse producten, doorontwikkeling van de VOLZIN-lezing, projecten en programma's voor en met de levensbeschouwelijke doelgroep.

Overname De Bezieling

Op 1 februari 2024 heeft VOLZIN Magazine BV de website van de Bezieling (debezieling.nl) overgenomen. Vanwege de overlap van visie op geloof, spiritualiteit en zingeving zal VOLZIN een grote selectie van artikelen integreren op haar eigen website.