Het nieuwe boek van Arie-Jan Mulder begint met een citaat van Gerard Reve en eindigt met bijna-doodervaringen. Daar tussenin gaat het over hoe Jezus opriep tot kwetsbaarheid en het loslaten van alles wat ons vasthoudt. Mulder schrijft over een tweetal keren dat hij zelf vlak voor de dood stond en hij alles moest laten gaan: “ … ik merkte dat dat loslaten een uiterst positieve en bevrijdende ervaring was. Terwijl ons ego levenslang roept dat loslaten eng en gevaarlijk is, is de werkelijkheid dat het loslaten van onze zekerheden juist enorm bevrijdend is.”

Dat besef is de rode draad in dit verrassende boek.

Het koninkrijk van God is geen leer, maar een manier van leven

Mulder benadrukt dat Jezus geen gedetailleerde leer of een set regels bracht, maar een oproep tot liefde. Hij vergelijkt het met de manier waarop Jezus de Farizeeën leerde dat het koninkrijk niet op een specifieke plaats is, maar "binnen hun bereik" ligt, wat aangeeft dat het gaat om persoonlijke keuzes en gedrag. Het gevaar van dogmatisme ligt in de "gelijkhebberij" die het aanwakkert, wat leidt tot conflicten en verdeeldheid. Zoals de schrijver zegt: "we zijn niet geroepen om gelijk te hebben, maar om lief te hebben".

Durf je zekerheden en zelfs je meningen los te laten

Mulder benadrukt de kwetsbaarheid van de leerlingen die door Jezus "als lammeren onder de wolven" worden uitgezonden. Ze namen geen geld, bezittingen of zelfs reservekleren mee, wat hun afhankelijkheid van anderen symboliseert. Dit illustreert de oproep om onze eigen zekerheden los te laten en ons open te stellen voor anderen, zelfs als dat ons kwetsbaar maakt en zelfs als we daarbij onze eigen meningen en overtuigingen op de achtergrond stellen.

Heilig leven betekent: de wereld omarmen

Mulder beargumenteert dat heiliging niet gaat om het bereiken van een bepaald niveau van morele perfectie. In plaats daarvan interpreteert hij de oproep tot heiligheid in de bijbel als een oproep tot concrete daden van liefde en compassie. Hij wijst op de praktische gedragsvoorschriften die volgen op de oproep tot heiligheid in Leviticus, zoals het eren van ouders, het helpen van armen en het respecteren van ouderen. Deze interpretatie benadrukt dat heiliging niet gaat om innerlijke zuiverheid, maar om de manier waarop we ons gedragen tegenover anderen. De wereld omarmen, dat is waar het om gaat.

De holistische benadering van Jezus 

Mulder belicht de genezing door Jezus van een vrouw met bloedvloeiing als meer dan alleen een fysieke gebeurtenis. Hij benadrukt de sociale en emotionele isolatie die ze heeft ervaren als gevolg van haar ziekte. Jezus vraagt haar om openlijk over haar lijden te spreken, waardoor ze bevrijd wordt van schaamte en weer opgenomen wordt in de gemeenschap. Deze interpretatie onderstreept de holistische benadering van Jezus, die niet primair gericht was op fysieke genezing, maar op emotioneel en sociaal welzijn en het functioneren als mensen met elkaar.

Deze paar voorbeelden laten zien hoe "De Naakte Christen" traditionele interpretaties van bijbelteksten uitdaagt en ons aanmoedigt om de Bijbel te lezen met een focus op kwetsbaarheid, compassie en liefdevolle actie.

Dat vraagt een voortdurende zelfreflectie. De wijsheid van Jezus helpt daarbij, maar dus niet door pasklare antwoorden. Ook die (schijn)zekerheden moet je durven loslaten. Jezus’ woorden en zijn daden zetten jezelf tot denken en vooral tot handelen aan. Wat een inspirerende en concrete manier van omgaan met de wijsheid van Jezus!

Meer informatie is te lezen op deze website

OrganisatieDe Lepelaar uitgeverij
Websitewww.delepelaar.org
E-Mail[email protected]
Contact0639009796
Publiceren op volzin

Ook op VOLZIN publiceren? Meer informatie

Maak meer verhalen mogelijk met een donatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.