De jongerenafdeling van Stek (Stichting Stad en Kerk in Den Haag) heeft op allerlei plekken in de stad Tafels van Hoop georganiseerd: een gezamenlijke maaltijd in combinatie met bezinning en ritueel, geïnspireerd door het aloude kerkelijke avondmaal of de eucharistie. De 'formule' van de Tafel van Hoop wordt op vrijdag 29 oktober door middel van een nieuwe website gepresenteerd en is zo beschikbaar voor allerlei kerkelijke en niet-kerkelijke groepen.
Door Jonatan Bartling
De Tafel van Hoop is een feestelijk maaltijdprogramma waarin verhalen, rituelen en alledaagse ervaringen een plek krijgen. Met je tafelgenoten dompel je je onder in oude Bijbelverhalen en nieuwe rituelen. Samen ontdek je wat ze te zeggen hebben in het dagelijkse leven. Met behulp van gespreksvragen wissel je ervaringen van hoop en wanhoop uit en bezin je je op je eigen bron van hoop. Tussen de gangen door klinkt er een verhaal of live muziek en is er ruimte voor oefeningen en rituelen.
StekJong
De Tafel van Hoop is een initiatief van StekJong, een afdeling voor jonge zinzoekers binnen Stek. Stek is een stichting voor stad en kerk in Den Haag. Stek wil mensen stimuleren om zich met elkaar te verbinden en elkaar te beschermen, elkaar te versterken en te bezielen.
Op allerlei plekken in Den Haag en daarbuiten heeft StekJong Tafels van Hoop gehouden; van een kerk- en buurthuis tot een pioniersplek, in een liberale synagoge, een conferentiehotel en in de Scheveningse duinen.
Formule
Geïnspireerd door het avondmaal of eucharistie is StekJong op zoek gegaan naar nieuwe, passende vormen van dit oude kerkelijke ritueel. Tussen heilig en alledaags, tussen kerk en samenleving, tussen grote geschiedenis en eigen leven van alledag.
Het resultaat is een opzet die door allerlei groepen mensen - (rand)kerkelijk of seculier - zelf gebruikt kunnen worden in hun eigen situatie. Vanaf eind oktober is de beschrijving van deze formule te vinden op www.tafelvanhoop.nl
Elke Tafel is geïnspireerd door een ander verhaal en heeft dus zijn eigen sfeer: sjok door de woestijn op zoek naar het beloofde land, of laat je in vuur en vlam zetten door de geest van inspiratie. Deel brood dat uit de hemel valt of plant een kiempje van hoop. Schrijf samen tien nieuwe geboden, of een zing een lied recht uit je hart.
Voor wie?
Als zelfstandig ritueel in ‘de tussenruimte’ kan de Tafel van Hoop juist ook door niet-kerkelijke (jonge) mensen betekenisvol gevierd worden. Het biedt een mogelijkheid tot bijzondere ontmoeting met nieuwe doelgroepen en het verbreden en verdiepen van bestaande netwerken. Ook voor de kerk zelf vormt de Tafel een uitdaging tot verdieping en vitalisering. Om te blijven ontdekken wat het betekent om een gemeenschap van breken en delen te zijn.
De Tafel is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar nieuwe, creatieve vormen van ontmoeting en verdieping (en die van samen eten houdt). Je kunt een Tafel met tien, maar ook met vijftig mensen houden. In het bijzonder is de Tafel van Hoop geschikt voor:
- Bestaande maaltijd-projecten die (zo nu en dan) meer de diepte in wil gaan en een belevenis wil maken van de maaltijd, maar niet weten hoe.
- De pioniersplek die experimenteert met nieuwe activiteiten en doelgroepen en die handvatten kan gebruiken.
- De kerkelijke gemeente of parochie die zoekt naar inspiratie, of naar verbinding met een ‘nieuwe’ groep, in de buurt, netwerk of achterban, of bij een fusie.
Transformerende kracht
De Tafel van Hoop is ontstaan vanuit een onderzoek naar de kracht van oude verhalen en rituelen, zoals die ook vorm krijgen rond het oudste christelijke ritueel: het avondmaal of de eucharistie. Wat betekent het om ‘te breken en te delen’, in ons eigen leven en in ons samenleven? Met de Tafel van Hoop ontwikkelen we een nieuw ritueel waarin open ontmoeting, zintuiglijke ervaringen en concrete verbinding met het dagelijkse leven een plek krijgen.
Rituelen hebben een dragende, zelfs transformerende kracht. Juist in een tijd waarin veel mensen het gevoel hebben dat ze hun leven helemaal zelf moeten dragen, zijn ervaringen van gedragen worden een krachtige steun. Rituelen maken woordeloos voelbaar wat ons bezighoudt, waar we naar verlangen en wat ons verbindt.
'Tussenruimte' tussen heilig en alledaags
Aan de Tafel van Hoop zijn we ook op zoek naar nieuwe taal. Door Bijbelverhalen op eigenzinnige wijze te beluisteren en te beleven kunnen zij een nieuw perspectief op ons leven geven. Tegelijk geven onze eigen ervaringen nieuwe mogelijke betekenis aan oude woorden en tradities.
In de Tafel van Hoop zoeken we de tussenruimte op tussen heilig en alledaags, kerk en samenleving, dramaturgie en liturgie, grote geschiedenis en eigen levenssiuatie. We brengen een gezonde spanning door te putten uit de christelijke traditie, maar deze ook te beproeven en te bevragen aan de hand van eigen ervaringen.
[box type="shadow"]
Creëer je eigen Tafel van Hoop
Op 29 oktober 2018 wordt de website www.tafelvanhoop.nl gelanceerd, met daarop alles wat nodig is om je eigen Tafel van Hoop te creëren. Kies voor een van de kant-en-klare Tafels, of ga aan de slag met de handleiding ‘Creëer je eigen Tafel van Hoop’, vol ideeën voor verhalen, oefeningen en rituelen, eten en sfeer.
[/box]