Deze maand in Volzin

Schrijver Stephan Sanders: 'Praten over het geloof is niet netjes meer'

DECEMBER 2021 / JANUARI 2022

Voor abonnees

Abonnees kunnen inloggen met hun VOLZIN-account om het magazine online te lezen of om te downloaden op de computer.

Downloaden

Bent u geen abonnee en wilt u toch VOLZIN magazine lezen? Dan kunt u het magazine als PDF downloaden via onze webwinkel. Klik daarvoor op onderstaande link en volgt u dan de aanwijzingen.

Uitgelicht

In het laatste deel van de serie 'Christelijke waarden in een seculiere cultuur' een gesprek met auteur Stephan Sanders. Hij schreef een boek over zijn bekering tot het katholicisme. Wat gebeurt er met je wanneer je van seculier gelovig wordt? “Het christendom eist van zijn navolgers een vergevingsgezinde houding.”

Theoloog Herman Koetsveld, predikant van de Westerkerk in Amsterdam, blikt terug op het bewogen jaar 2021. Koetsveld schrijft jaarlijks een theologisch jaaroverzicht om duiding te geven aan de tijdgeest: van de grote vragen op het wereldtoneel tot de kleine ervaringen in het persoonlijk leven van hemzelf en zijn kerk in de stad. De centrale vraag in 2021: is dit het jaar geworden van alsmaar scherper wordende contrasten?

Evan Bogerd is sinds 1 januari 2020 verbonden aan de Westerkerk te Amsterdam als cantor-organist. Wat boeit hem zo aan het kerkorgel? Bogerd: “Een orgel is echt een toverinstrument, er zit zoveel in, ook dankzij de interactie met de ruimte. Dan zit ik daarboven wel eens te gniffelen. Ik noem mezelf graag ambassadeur van dit instrument.”

Fatima Seedat gebruikt de principes van de islamitische traditie om vrouwen te helpen die van hun man willen scheiden. Het is pionierswerk, een poging het huwelijksrecht in de islam anders toe te passen. Zo gebruikt ze als feminist haar specialisme, islamitisch recht, om de positie van vrouwen te verbeteren.: "Als God mij lesbisch heeft geschapen, waarom zou ik daar tegenin gaan?"

Verder in VOLZIN

  • In de serie ‘Voorbij de Waan’ een gesprek is met technologiefilosoof Tamar Sharon. Ze spreekt over ‘digitale surveillance’: steeds indringender worden we in de gaten gehouden door slimme camera’s, die data maken van wie wij zijn en wat we doen.
  • Frank Schaake is ervaringsdeskundige en nabestaande van suïcide. Ongeveer vier jaar geleden maakte de zus van zijn vrouw een einde aan haar leven. “Daar waren wij natuurlijk heel nauw bij betrokken. Dan ontdek je dat je iemand niet tegen kunt houden als hij of zij het echt wil. Dat is confronterend, zeker omdat ik me zelf goed kan voorstellen hoe je in zo’n fuik van uitzichtloosheid kunt terechtkomen. Die ervaring heb ik zelf ooit ook gehad, maar ik ben er gelukkig nog."
  • In de serie ‘20 jaar na 9/11’ reflecteert Enis Odaci op de gevolgen van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 voor hem persoonlijk als ook voor de Nederlandse samenleving: wat hebben die aanslagen blijvend veranderd en waarom? In dit derde en laatste artikel een persoonlijke beschouwing op de interreligieuze verhoudingen tussen de islam en andere levensbeschouwingen in Nederland.
  • Wanneer journalist Annemiek Leclaire op een winterse zaterdagochtend in 2017 voor de zoveelste keer wakker wordt met buikpijn en tegenzin om aan de dag te beginnen, besluit ze het roer om te gooien. Ze heeft genoeg van het geploeter in haar leven en neemt vanaf dat moment, als ‘representant van de groep sukkels die het te druk hebben’, de taak op zich om te ‘ontploeteren’. Wat haar voor ogen staat? Minder moeten, meer leven."
  • In de rubriek ‘Wijsgierig’ een gesprek met de 11-jarige Tiberius Sweijs. Hij houdt zich bezig met kleine en grote filosofische vragen, zoals 'Als het universum groeit, waarín dan?'
  • Een tikje egocentrisch met tegelijkertijd een warm en strijdvaardig hart. Is dat hoe eigentijdse activisten omschreven kunnen worden? Jasmijn Olk reflecteert in dit artikel op wat een jaar lang spreken met activisten haar heeft gebracht: “Ik ben ervan overtuigd geraakt dat activisme en spiritualiteit niet zonder elkaar kunnen”
  • Marije Vermaas is geestelijk verzorger. Of ze nou op de corona-afdeling, in de thuissituatie of in de zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking werkt: als ‘hoopverlener’ komt ze langszij, luistert en helpt ze mensen de chaos die ze ervaren te ontwarren.
  • Wilma Hartogsveld is als pionierend stadspredikant verbonden aan de Stadskerk Nijmegen: een oecumenische geloofsgemeenschap die wekelijks vieringen houdt in de prachtige Stevenskerk in Nijmegen. Voor Volzin bezoekt ze iconische stadskerken in Nederland om te achterhalen of deze, zoals weleens wordt gezegd, de toekomst hebben. Deze maand: de Laurenskerk in Rotterdam.
  • Kunst en levensbeschouwing, esthetiek en spiritualiteit: ze willen allebei iets anders. De een wil de zinnen strelen, de ander de vraag naar zin openhouden. Maar beide spreken ze tot de ziel. En wie goed luistert, hoort dat ook de kunst – spelenderwijze en meestal onbedoeld – een uitzicht op zin opent. Deze maand aandacht voor schilder Egbert Modderman.
  • In de reeks ‘Paradijsvogels’ een beschouwing op de Brits-Israël beweging.
  • Anne-Meta Kobes-Gerritsen (Bergum, 1987) is sinds afgelopen zomer predikant van de Federatie Doopsgezind Gereformeerd Ameland. Eerder was ze voorganger in Heerenveen, waar ze het initiatief nam voor de landelijke PKN vlaggenactie ‘Houd moed, heb lief.'
  • Eindejaarspuzzel 2021 waarbij mooie prijzen te winnen zijn!
  • Columns van Marian Geurtsen en Dirk van de Glind.

Vaste bijdragen

  • Filmrecensies, Boekrecensies, Muziek en Cultuur.
  • Twee pagina's Volzin nieuws voor abonnees.
  • Greco Idema & Enis Odaci - van de redactie.

Maak kennis met VOLZIN

BEKIJK ONZE ABONNEMENTEN