BOEKPUBLICATIE
'Hier stokt het hanige heilige woord' - Tien millenniumdichters over een zinvol leven
De titel Hier stokt het hanige heilige woord is ontleend aan het gedicht ‘Tempel’ van Mustafa Stitou. Hij schreef het bij het 90-jarig bestaan van de openbare bibliotheek in Amsterdam. De ‘tempel’ is hier de bibliotheek, die rijke verzameling van boeken uit alle windstreken en culturen: ‘hier bespreekt het brein het brein’, ‘hier stokt het hanige heilige woord’. Met andere woorden: hier houdt de autoritaire, masculiene dominantie van de gevestigde (religieuze) instituties op. Hier stokt het, hapert het. Dat ‘hier’ geldt ook voor dit boek. Hier is niets bij voorbaat heilig in de zin van onaantastbaar vastgelegd en voorgeschreven. Hier is ruimte voor het nieuwe ‘heilige’, voor dat wat jonge dichters als zinvol zien.
Auteurs Martien E. Brinkman en PieterJan Mellegers constateren in hun schetsen over het werk van deze ‘milleniumdichters’: de aversie tegen religie is bij deze generatie helemaal verdwenen. De inzichten van de nieuwe generatie jonge dichters verrassen en inspireren op elke pagina.
De tien millenniumdichters wiens werk besproken wordt zijn: Mark Boog, Babs Gons, Lieke Marsman, Mustafa Stitou, Lucas Rijneveld, Ellen Deckwitz, Alfred Schaffer, Rodaan Al Galidi, Maud Vanhauwaert en Ester Naomi Perquin.
Op 9 november 2024 vond de boekpresentatie plaats in de Oude Kerk, Soest.
Koop het boek
ACTIE Wilt u het boek gratis ontvangen? Neem dan een papieren abonnement op Volzin Magazine (1 jaar of 2 jaar). Dan zorgen wij ervoor dat u het boek zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt. Bekijk hier de diverse abonnement opties.
Nederland: €22,50 | België: €29,50.
Over de auteurs Brinkman en Mellegers
Martien E. Brinkman is em. hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij publiceerde meer dan twintig boeken over westerse en niet-westerse, christelijke geloofsvormen. Sinds 2012 publiceert hij ook over poëzie.
PieterJan Mellegers was leraar Engels in Goes. Na zijn studie literatuurwetenschap werkte hij als vertaler en redacteur bij diverse uitgeverijen. Hij was literatuur-recensent bij het Utrechts Nieuwsblad en publiceerde vijf dichtbundels.
Lees de inleiding
Klik hier of op het plaatje hieronder om de inhoudsopgave en een uitgebreide inleiding van het boek te lezen. De auteurs geven veel achtergrondinformatie over de reden om dit boek te schrijven en de plek van de tien gekozen millenniumdichters in het bredere spectrum van literatuur en poëzie in relatie tot religie en de zin van het leven.
Recensies
- Ongrond, 2/1/2025
“Martien Brinkman en PieterJan Mellegers hebben een boeiend boek geschreven, belangrijk voor iedereen die weet dat poëzie, naast al het andere dat je erin vinden kunt, ook subtiele peilingen biedt van de zin en zinloosheid van ons bestaan.” - Theologie.nl, 25/11/2024
“Brinkman en Mellegers leveren met hun tiental beschouwingen een uitstekende inleiding op het werk van deze dichtersgeneratie. Aangezien er nog weinig over deze nieuwste dichters is gepubliceerd, maakt alleen dat een dergelijke inleidende bundel al zeer waardevol.” - Bazarow, 13/10/2024
“In een tijd waarin gedichtenbundels geen bestsellers zijn en waarin mensen vrijwel uitsluitend nog met poëzie te maken krijgen tijdens ceremoniële contexten, zoals begrafenissen, bruiloften en jubilea, is deze uitgave een aanwinst voor het poëzielandschap in Nederland en Vlaanderen.”
In het nieuws
- EemLand1, 6/11/2024
Radio-interview met Martien Brinkman. - Volzin Magazine, 21/10/2024
Interview met Martien en PieterJan. - Nieuw Wij, 19/10/2024
Fragment over Mustafa Stitou, een van de besproken dichters uit het boek. - Friesch Dagblad, 5/10/2024
Interview met Martien Brinkman. - Het Kerkvenster, nr.10/okt. 2024
Interview met Martien Brinkman en PieterJan Mellegers.
Boekdetails
Auteur(s): M.E. Brinkman, P. Mellegers | Uitgeverij: Volzin Magazine B.V. |
ISBN: 9789083455402 | Taal: Nederlands |
Uitvoering: Paperback | Aantal pagina's: 224 |
Verschijningsdatum: 11 oktober 2024 | Gewicht: 311 gram |
Afmetingen: 215 x 140 x 27 mm | Thema: Poëzie |