Ilse Kerremans was de eerste vrouwelijke chirurg van België en is tevens leken-karmelietes. Kerremans schreef een boek over de Joodse filosoof, karmelietes en mystica Edith Stein die in 1942 in Auschwitz werd vermoord: ‘Edith Stein. Leven aan Gods hand’. Kerremans verdiepte zich intensief in de geschriften van Stein in wie zij elementen van haar eigen levensweg en spirituele zoektocht herkent.
In onderscheid tot de vele eerdere biografieën gaat dit boek met name in op de periode dat Stein in Nederland verbleef. Stein werd in 1891 geboren in een joods-Duits gezin. Ze studeerde filosofie bij Husserl. Het traditionalistische joodse geloof liet ze achter zich en ze oriënteerde zich op het christendom. In 1922 werd ze gedoopt. Ze doceerde filosofie en werd bekend door haar vele voordrachten over de rol van de vrouw in de kerk en de maatschappij. In 1933, als Hitler aan de macht komt, wordt haar het doceren onmogelijk gemaakt. Ze treedt in bij de karmelietessen. In 1938 na de Kristalnacht ontvlucht ze haar Duitse communiteit in Keulen en komt in Nederland terecht bij de karmelietessen in Echt (Limburg).
Terwille van de toegankelijkheid werd het boek van Kerremans geredigeerd door journalist Maria van Mierlo. In een kort videofragment zegt Van Mierlo daarover: ik werd geraakt door de godsbeleving van de mystica Edith Stein. Je ziet dat ze leeft in een innige verbondenheid met God, iets dat ze heeft vormgegeven in haar leven. Van Mierlo over een basisgedachte van Stein: “Er bestaat een toestand van rusten in God. Waarin alles wordt overgelaten aan God. Waarin men het leven leeft zoals het zich aandient, zonder daar zelf nog iets vóór te leggen.”
Ilse Kerremans, Edith Stein. Leven aan Gods hand (Hallewijn/Adveniat, 2014), 296 blz., € 19,95.
Verwant onderwerp: interview met Ilse Kerremans in 'Eeuwigh gaat voor oogenblick'.