Als een goede herder weet hij dat elk schaap anders is en op zijn eigen manier het beste gedijt. Dat vindt ‘pausmeisje’ en Bezieling-columniste Annemarie Scheerboom zo fantastisch aan “onze nieuwe paus”, die nu bijna een jaar in functie is. “De kerk moet mensen nabij zijn in hun nood en niet lastig vallen met regeltjes en voorschriften”, aldus paus Franciscus.
Door Annemarie Scheerboom
Al weer bijna één jaar kunnen wij katholieken ons verheugen in Franciscus als onze nieuwe paus. Aan dit mooie feit willen verschillende media graag aandacht geven. En dus werd ik als ‘pausmeisje’* door een hele rij media benaderd voor commentaar of een interview. Van Elsevier tot mijn parochieblad van dagblad Trouw tot omroep RKK. Om in die interviews nog iets zinnigs te kunnen zeggen, heb ik onze paus nog eens goed onder de loep genomen om mij een mening te vormen over zijn doen en laten.
In dit ene jaartje hebben we al veel over Franciscus in de media voorbij zien komen. Onder memorabele momenten vallen de beelden van de omhelzing van een man met een ernstige huidziekte; een mis op Witte Donderdag, opgedragen door de paus in een jeugdgevangenis; en in een kerstspel liet hij zich als een echte goede herder een lammetje om zijn nek hangen. Bijzonder vond ik ook zijn oproep aan de kerk om er voor mensen te zijn juist in tijden van nood en ellende en mensen niet lastig te vallen met regeltjes en voorschriften: “Ik beschouw de kerk als een veldhospitaal na de slag. Een zwaargewonde ga je ook niet vragen naar zijn cholesterolgehalte of zijn eetpatroon. Men moet eerst zijn wonden helen, pas nadien kan men over de rest praten.”
Die quote deed me denken aan een gesprek dat ik laatst voerde met een vriend van school. Tussen het scriptieschrijven door wilden we nog wel eens lang pauzeren en praten over interessante dingen. Zo vroeg deze vriend mij een keer of de mensheid naar mijn mening beter af zou zijn als iedereen katholiek zou zijn. Dit vond ik een lastige vraag omdat het geloof mij erg veel goeds heeft gebracht. Zoiets wens je dan toch iedereen toe? Bovendien geloof ik dat iedereen het gelukkigst is als je ziel (een soort communicatiemiddel waarmee je een verbinding tussen jezelf en God kunt leggen) zo dicht mogelijk bij God is.
Toch heb ik hem geantwoord dat ik niet kan zeggen of iedereen beter af is wanneer iedereen katholiek zou zijn: tenslotte heb ik te weinig inzicht in wat ieder mens op dit moment nodig heeft. Hierop antwoordde die vriend dat hij mij in feite vroeg om een oordeel te doen over andermans leven, maar dat dit mij blijkbaar niet lukte. Volgens mij vond hij dat wel positief. En dat vond ik zelf ook.
Terug naar de quote van de paus: prachtig dat hij, in principe een ontzettend machtig persoon, de mensen niet eens eventjes gaat vertellen hoe zij hun leven moeten leiden. Eén van de vragen tijdens het interview met RKK was welk moment van de paus, behalve onze ontmoeting, mij nog het beste bij staat. Voor mij was dat het moment waarop paus Franciscus heel toepasselijk als een echte herder een lammetje over zijn schouders droeg. Deze goede herder heeft vast zo veel tussen zijn schaapjes gelopen dat hij weet dat elk schaap anders is en elk schaap op een andere manier het best gedijt. Eén regel kan nooit voor hen allemaal gelden, hij ziet niet zwart-wit. En als een schaapje gewond raakt, zal hij deze liefdevol verzorgen.
“Zieltjeswinnerij” is volgens hem “baarlijke nonsens, het slaat nergens op”. “We moeten elkaar leren kennen en onze kennis over de wereld om ons heen vergroten. (...) Ik geloof dat we geen zieltjes moeten proberen te winnen, maar moeten luisteren naar andermans behoeften, verlangen, teleurstellingen, wanhoop en hoop”, aldus onze paus Franciscus.
* Annemarie Scheerboom sprak afgelopen zomer tijdens de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro (Brazilië) de paus toe namens de katholieke jongeren van Europa. Zie video.