"Pinksteren is het feest van en voor enthousiaste mensen", zegt Marinus van den Berg. Want de geest laat zich niet opsluiten. Maar hoe moet dat dan in coronatijd. Laten we vertrouwen op de vurige tongen, die niemand monddood kan maken. Pinksteren is een verhaal dat al eeuwenlang een staartje heeft gekregen.
Door Marinus van den Berg
Vandaag na mijn ochtendwandeling mediteer ik bij een vierkant schilderij, op linnen geschilderd, van de Noord-Franse kunstenaar Jean Luc Bonduau. Er staan veel mensen op van alle generaties, dicht op elkaar, zoals bij een groepsfoto waar iedereen graag op wil. Het is een feestelijk vrolijk werk van deze kunstenaar wiens gezichten op 15 kruiswegstaties me al eerder geraakt hadden. Ik zag ze voor het eerst in de kathedraal van Lilles.
Rode kleuren
Dit werk van Bonduau doet me mede vanwege de transparant rode kleuren aan Pinksteren denken. De mensen en de kinderen staan veel te dicht op elkaar als je kijkt door de bril van de coronaregelgevers. Hoe moeten we dit jaar nu de kerken nog dichtzitten in Gods Naam Pinksteren vieren? We lijken wel bange vogels die in een doosje zijn opgesloten.
Maar “er is een geest die zich niet laat opsluiten”. Pinksteren is het feest van en voor enthousiaste mensen die zich niet zomaar laten beteugelen. Het is het feest voor mensen die de geest krijgen, die dansen en dat zonder wijn, zoals het nieuwtestamentische boek Handelingen van de apostelen vermeldt (Handelingen, 2, 15). Misschien een slokje biologische wijn? In ieder geval hebben ze geen mondkapjes.
Ik zag vanmorgen een beer voor een raam met een groen mondkapje en op het witte tussenstukje een rood hartje. Het is alsof de beer zegt: spreek altijd vanuit je hart, spreek met liefde over anderen. Die mensen van het Pinksterfeest zouden met vurige tongen spreken. In ieder geval vurig want ze waren vol van een verhaal van een mens die de kracht van de liefde leefde. Je moest niet bang zijn om dat verhaal verder te leven.
Ballonnen
Maar hoe vier je dit feest in 2020? Hoe vier je dat leven met kinderen werd mij eens gevraagd. Ik dacht aan de mooie ballonnen die Sil van Oort heeft geschilderd voor mijn boek De Ballonreis. Een verhaal voor kinderen bij de dood van een opa. Maar ballonnen oplaten is omstreden geworden. Ze dragen bij aan de plastic soep in de oceanen. Ze zijn geen feest voor de vissen.
Maar misschien kan Sil of wie dat wil tongen tekenen. Vurige tongen van allerlei grootte en kleur. In het midden een witte ruimte waar je een woord kunt opschrijven zoals tweezaamheid of troost en veerkracht. Die tongen moeten met een staartje getekend worden, zodat ze –uitgeknipt – met een touwtje gebundeld kunnen worden en aan een stok uit het raam of uit een kerktoren gehangen kunnen worden. Natuurlijk kan ook een wit laken genomen worden om ze daar op te schilderen of te tekenen en dan uit knippen.
Wanneer zullen er weer kindernevendiensten zijn? Of al die tongen? Misschien met een ballon die eco-vriendelijk is en niet weg kan vliegen? Maar wel dat staartje. Want Pinsteren is een feest met een staartje, een verhaal dat al eeuwenlang een staartje heeft gekregen. Niemand kan het monddood maken. Ik wens u een inspirerend, feestelijk en mooi Pinksteren met zon.
-------------------
Een bundel met 15 kuiswegstaties van Bonduau is in kaartvorm uitgegeven door uitgeverij Muurkranten. Marinus van den Berg voorzag de kaarten van teksten die hij op Goede Vrijdag in de kathedraal van Lille schreef. www.muurkranten.be.
Het kinderboek De Ballonreis van Marinus van den Berg, werd geïllustreerd door Sil van Oort en verscheen bij Kok Kampen.
“Er is een geest..."
Er is een geest die laat zich niet opsluiten
Er is een geest die waait waar zij wil
Er is een geest die ons kan vernieuwen
Er is een geest die ons verdriet kan troosten
Er is een geest die in ons krachtig kan worden
Er is een geest die ons kan inspireren
Er is een geest die ons bereikt
In mensen die naar elkaar omzien
Er is een geest die in vele talen spreekt
Die ons creatief maakt in moeilijke tijden
Er is een geest die dodende eenzaamheid
Om kan buigen in nieuwe tweezaamheid
Ik bid: Kom Schepper Geest
(Marinus van den Berg)