Het is goed om vroeg te beginnen met seksuele voorlichting aan kinderen, vindt Annemarie Scheerboom. Maar de onderwerpen moeten wel aansluiten bij de belevingswereld van het kind. De lessen van ‘Dokter Corrie’, die via School-tv in groep 7 en 8 worden aangeboden, voldoen daar wat haar betreft niet aan. Bovendien spreekt er een visie op seksualiteit uit waar zij niet achter staat. Annemarie bepleit een onderwijsaanpak vanuit de leer van de rk kerk: “De meest gezonde manier, die in lijn staat met de natuur van de mens.”
Door Annemarie van Diepen-Scheerboom
Wat een onverwachte mijlpaal: ik heb mijn zoontje van één jaar voor het eerst seksuele voorlichting gegeven. Voor het moment suprême lag hij op het verschoningskussen en ik was bezig zijn luier te verschonen. Omdat hij al best wat begrijpt en de wereld lekker aan het ontdekken is, legde ik hem uit hoe dat nou eigenlijk zit, zo’n luier. Meneertje lag lekker in zijn blote kont een beetje te zwaaien met zijn armpjes. Maar toen, zo onschuldig en nieuwsgierig als kindjes zijn, wilde Daniël het flubbertje onderzoeken dat hij per ongeluk te pakken kreeg.
Even schoot er de gedachte ‘O jee, moet ik nu al…?’ door me heen, maar als vanzelfsprekend legde ik uit dat wat hij te pakken had zijn piemeltje was en dat daar plas uit kan komen. En ‘Hee, niet zo hard, dat doet pijn!’ Na dit intermezzo kon ik mijn luierinstructie afsluiten met de uitleg dat zijn billetjes aan de achterkant van de luier komen en zijn piemeltje aan de voorkant. Het verbaasde me hoe ontzettend natuurlijk deze uitleg ging en ik hoop dat deze lijn van voorlichting zich de rest van zijn leven doorzet. Helaas is dit niet vanzelfsprekend.
School-tv
Seksuele voorlichting wordt op scholen steeds vroeger ingezet. Dit is belangrijk, omdat kinderen tegenwoordig al veel te verwerken hebben door alle (digitale) media. De roemruchte dokter Corrie is een voorbeeld van een programma dat ingezet wordt om kinderen in te lichten. Dit programma is ontwikkeld voor leerlingen uit groep 7/8 en wordt bekeken in het weekjournaal van School-tv.
Dat het programma niet onomstreden is, blijkt al als je dokter Corrie googelt. Je ziet na een paar eerste links al enkele sites van tegenbewegingen verschijnen. Waarom? Omdat ouders en leerkrachten niet achter de visie op seksualiteit staan die met het programma wordt uitgedragen en omdat ze de inhoud en vormgeving van dokter Corrie pedagogisch totaal onverantwoord vinden. Daar wil ik nog aan toevoegen dat ik helemaal achter het idee sta om seksualiteit vroeg bespreekbaar te maken, ik doe het immers zelf ook. Maar je moet daarbij wel rekening houden met de leeftijd van het kind en selecteren wat je wel en niet uitlegt. Sluit een giechelig lesje van Dokter Corrie over hoe je ’moet’ tongzoenen aan bij de belevingswereld van leerlingen uit groep 7/8?
Mooie kennis
Zo vanzelfsprekend als een piemeltje in de luier is, zo hoop ik dat kinderen op hun weg naar volwassenheid de seksualiteit een vanzelfsprekend plekje in het leven van alledag kunnen geven. De meest gezonde manier die in lijn staat met de natuur van de mens is naar mijn mening hoe de rk kerk ernaar kijkt. Helaas bestaat er bij mijn weten nog geen onderwijsprogramma die deze visie onderschrijft, of minstens ervoor open staat. Ik denk dat daar zeker nog een winst te behalen valt.
De kerk heeft zoveel mooie kennis over dit onderwerp, terwijl die maar moeilijk toegankelijk blijkt te zijn. Waarom?! Een lamp zet je toch ook niet onder de korenmaat? Ik hoop dat de in principe doodnormale boodschap van de kerk, namelijk dat seksualiteit een prachtig en waardevol iets is, etc., etc., ook zijn weg naar onze kinderen mag vinden. En daar hebben ouders een belangrijke rol in, al vanaf het eerste levensjaar (of impliciet daarvoor) dus, maar ook zeker de hele omgeving! Blijven verkondigen dus, desnoods met woorden…