“Dit boek heeft mijn geloof versterkt. Ik wist niet dat er zoveel wetenschappelijke bewijs is voor het bestaan van God en voor het leven van Jezus”, zegt Anmar Hayali, coördinator van het Samenwerkingsverband van Migrantenkerken in Nederland (SKIN) over zijn favoriete boek naast de Bijbel: ‘Bewijs genoeg’ van de Amerikaanse bestsellerschrijver Lee Strobel.

Door Cees Veltman

SKIN-coördinator Anmar Hayali

“Ik werd vorig jaar uitgenodigd bij een kamp voor christelijke jongeren en kreeg de indruk dat enkelen twijfelen aan het bestaan van God. Daarom ben ik me gaan verdiepen in apologetiek, de geloofsverdediging. Hoe geloofwaardigheid is de Bijbel en de overtuiging dat Jezus echt heeft geleefd, is gekruisigd en opgestaan uit de dood? Een van de voor mij belangrijkste boeken op dit gebied is: Bewijs genoeg, (The Case for Christ in het Engels). Ouderwetse evangelisatielectuur? Nee, dat vind ik niet. Ik vind het boek met zijn lange lijst aan literatuur en interviews met deskundigen heel overtuigend.

Waargebeurd verhaal

Het boek is een waargebeurd verhaal over een Amerikaanse rechtbankverslaggever, Lee Strobel, een felle atheïst. Hij was heel succesvol in zijn werk en dacht God niet nodig te hebben. Met zijn tot het christendom bekeerde vrouw maakt hij ruzie over het geloof. Maar hij wordt ook aan het denken gezet. Aanvankelijk doet hij veel en systematisch onderzoek en interviewt hij topdeskundigen van verschillende disciplines om te bewijzen dat God niet bestaat. Hij wil aantonen dat  het christelijk geloof onzin is. Maar uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat het tegendeel waar is: het bestaan van God is heel aannemelijk. Hij komt tot geloof in Jezus en nu is hij pastor en hoogleraar aan de Baptist University in Houston. Hij heeft ook nog de bestsellers The Case for Creator, en The Case for Faith geschreven.

Strobel onderzoekt in dit boek de betrouwbaarheid van de vier evangeliën, de ooggetuigenverklaringen van Jezus’ tijdgenoten en archeologische vondsten. Bewezen is dat de evangelist Lucas niet alleen arts was, maar ook een historicus die nauwkeurig werkte. Jezus is gezien kansberekeningen de meest waarschijnlijke persoon naar wie de oudtestamentische profeten hebben verwezen: naar zijn geboorte, zijn lijden, zijn dood en zijn opstanding.

Het was voor mij verrassend – ik heb een christelijke opvoeding gehad en ben al vele jaren christen, dus ik geloofde het allemaal al, maar toch – te lezen hoeveel bewijzen er zijn van Jezus’ opstanding, waaronder Jezus’ verschijning aan 500 mensen tegelijk. Volgens psychologen is het onmogelijk dat zoveel mensen zich daarin hebben vergist en dezelfde illusie hadden. Een bewijs is ook het ontstaan van de kerk. Als het Bijbelse verhaal een leugen is, waarom zouden de apostelen dan de marteldood hebben geriskeerd als zij Jezus niet hadden gezien na zijn dood? Waarom zijn christenen in veel landen tot vandaag de dag bereid zich over te leveren aan vervolging en gevangenisstraffen ter wille van hun geloof in Christus? Waarom zouden ze dat doen als hun geloof wishful thinking is of er niet toe zou doen?

Goede argumenten

Het boek heeft mijn geloof versterkt, zeker. Ik hecht, ook door mijn wetenschappelijke achtergrond als Life Science en Technology-afgestudeerde veel waarde aan bewijzen en goede argumenten. Je kunt het bestaan van God niet volledig bewijzen. Er blijven mensen die het niet geloven. Hoe kan er een liefdevolle God bestaan terwijl zoveel mensen lijden? En bevat de kerkgeschiedenis niet veel zwarte bladzijden? Wetenschappelijke en filosofische bewijzen maken het echter aannemelijker om te geloven in Jezus en in wat in de Bijbel staat. Het gaat niet alleen om wetenschappelijke bewijzen. Het geloof is ook een zaak van het hart, van de ziel, van het hele wezen. Maar voor mensen die rationale argumenten of bezwaren hebben tegen het geloof kunnen de boeken van Strobel behulpzaam zijn om te laten zien dat er wel degelijk goede antwoorden zijn op twijfels."

---------------------------

Lee Strobel, Bewijs genoeg, wat is er feitelijk over Jezus bekend?, Gideon, 313 blz., € 20,90.

 

 

 

 

Over SKIN

SKIN is een christelijke, onafhankelijke, landelijke koepelorganisatie van migrantenkerken en internationale kerken in Nederland.

Maak meer verhalen mogelijk met een donatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.