Ze ziet de hele wereld in haar spreekkamer voorbij komen. Michelle van Tongerloo (39) is huisarts in Rotterdam-Zuid. Daarnaast werkt ze als straatarts in de Pauluskerk, een diaconaal centrum in de binnenstad van Rotterdam. Ze biedt daar zorg aan dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder geldige verblijfspapieren.
Het is een pittige doelgroep, waar straatarts Michelle van Tongerloo voor werkt. "Ik zag in dat ik als arts extreem mezélf moest zijn. Waar deze mensen behoefte aan hebben, is contact op menselijk niveau. Ik laat zien dat ik om ze geef.”
Standaard communicatietechnieken van haar opleiding liet ze vallen. “Ik leerde de afgelopen jaren om mijn communicatiestijl helemaal af te pellen tot de kern. En daarin staat één vraag centraal: wat heb je nodig?’
Die persoonlijke communicatiestijl noemt ze ‘professionele nabijheid’. "Als zorgverleners zijn we in Nederland zo gewend om ons te verschuilen achter protocollen. We werken te weinig vraaggericht. Terwijl patiënten vaak zelf de oplossing al in handen hebben. Vraag nou eerst eens: wat heb je nodig? En ja, soms is dat antwoord gewoonweg geld." In sommige gevallen geeft ze dat tegenwoordig gewoon. Van haar eigen geld of van donaties die mensen doen.
Lees het gehele interview met Michelle van Tongerloo op de website van Kansfonds, dat haar werk ondersteunt. Het Kansfonds, komt voort uit de Stichting Katholieke Noden en viert dit jaar zijn 65-jarig jubileum. Van Tongerloo was een van de sprekers tijdens de jubileumviering, 15 september jl.
Zie ook de column van Erik Borgman