Marinus van den Berg bezocht de presentatie van het nieuwe magazine 'Henri', geheel gewijd aan de bekende pastor en spiritueel auteur Henri Nouwen (1932 - 1996). Hij herinnert zich Henri Nouwen uit de beginjaren van zijn studie: "Hij keek je (niet alleen mij maar iedereen) met een glimlach en grote open ogen aan. Hij was oprecht geïnteresseerd en dat gaf een veilig gevoel. De glimlach van God straalde in zijn ogen."

Door Marinus van den Berg

Het weer is niet feestelijk en de parkeerplaats maakt nog een verlaten indruk. De bus heeft me bijna voor de deur afgezet en na enig zoeken vind ik de ingang. Er staat een bordje: 'U bent in beeld. Dat is voor uw veiligheid'.

Mijn gedachten gaan even naar een kopie van Rembrandts Verloren Zoon met daarop de zin: 'Je bent geliefd'. Die zin verwijst naar de kern van het geloof van Henri Nouwen. Het bordje bij het evenementencentrum Hart van Holland in Nijkerk verwijst naar het recht op informatie. Je mag niet zomaar ergens een camera ophangen.

Die camera’s hebben meer te maken met onveiligheid dan met veiligheid. We zijn bedreigde mensen geworden. Elke avond zie ik op televisie reclame voor deurcamera’s. De angst voor inbraak door o.a. drugsgebruikers is toegenomen. Tijdelijk is inbraak verminderd in de coronatijd. Wie iets kwaads in het zin heeft komt liever niet in beeld.

Henri

Maar vanmiddag gaat het niet zozeer over veiligheid maar over onrust. De onrust van de mensen die zich afvragen: 'Ben ik geliefd? Zal mijn vader mij ontvangen nu ik zijn erfenis erdoor heen heb gejaagd…?' En het antwoord is ja, je bent geliefd, ook al leidde je geen braaf en volmaakt leven. Je bent geliefd met je onrust en je tekorten. Je wordt niet afgewezen.

We vieren vanmiddag het verschijnen van het nieuwe magazine Henri. Zijn leven, zijn werk, zijn boodschap (1) over Henri Nouwen die 25 jaar geleden stierf. Henri die ook psycholoog was sprak en schreef in wat ik psycho-religieuze taal noem. Een verbindende communicatieve taal die je innerlijke ervaringen raakt. Meer een en-en-taal dan een of-of-taal. Nouwen verstond de kunst om je het verschil te laten voelen tussen 'in de gaten worden gehouden' en 'geliefd en gezien te zijn'. Een zien dat verder reikt dan in beeld zijn.

Wie in beeld is, wordt nog niet gedragen. Wie in beeld is en gedragen wordt zoals hij of zij is, mag thuiskomen juist ook als je vluchten moet en dakloos bent. Mijn gedachten zijn vandaag ook bij de berichten uit Afghanistan. Er is een gezien worden dat je niet kunt organiseren maar waar je wel ontvankelijk voor kunt worden. Er is een licht dat niet afhankelijk is van windmolens of kerncentrales. Er is een verlangen naar licht (Longing for light) dat door de duisternis heen komt en zichtbaar werd in de Geliefde Zoon.

Glimlach van God

Het regenen was voorbij, de avond was aangenaam zacht. Eerstejaars studenten maakten kennis met elkaar in het centrum van de stad. Ik keerde in herinnering terug naar mijn eerste jaar waarin ik Harry Nouwen leerde kennen. Hij keek je (niet alleen mij maar iedereen) met een glimlach en grote open ogen aan. Hij was oprecht geïnteresseerd en dat gaf een veilig gevoel. De glimlach van God straalde in zijn ogen.

Dat was in 1968. Dat was in een kanteltijd. Nu is het 2021 en vragen velen waarheen kantelt de tijd? Onderschatten we wat er gebeurt of krijgen we oog voor nieuwe parels van verbinding die God en mens samenbrengen? Niet als concurrenten maar als bondgenoten. Thuiskomend klonk het zo bescheiden liefdevol gezongen lied Longing for Light nog in mij na. Ik zocht het op via YouTube waar het gezongen werd door Petra Berger, maar niet kon tippen aan de life-presentatie door een dirigent-koorzanger aan het begin van de presentatie.

-------------------------------------------------------------------

Het magazine Henri, verscheen in augustus 2021 bij Adveniat, 96 blz., € 9,95.

Lees ook:

Jezus volgen – Nieuw (postuum) boek van Henri Nouwen

Geef je agenda in Gods handen – Spiritualiteit van Henri Nouwen

Uitgever Anne Westerduin: “Nouwen helpt je te weten dat je geliefd bent.”

[box type="shadow"]

Contact met God

Henri Nouwen, die 25 jaar geleden overleed, schreef talrijke spirituele werken in het Nederlands en het Engels. Hij doceerde in de Verenigde Staten aan de University of Notre Dame, Yale University en Harvard University. Hij kende Martin Luther King en werd zeer sterk geïnspireerd door Thomas Merton en wordt daarmee gezien als een van de grondleggers van Nieuwe Monastieke bewegingen. Nouwen stelde contact met God, of het hogere, voorop. Ook zette hij aan tot het contemplatieve gebed. Ondanks dit had hij, volgens eigen zeggen, veel moeite met zijn eigen verlossing door het geloof. Het magazine Henri is een terugblik op leven van Henri Nouwen, zijn werk en zijn boodschap. Met teksten en citaten en bijdragen van: Maria ter Steeg, Barbara Zwaan, Kick Bras, Thomas Quartier, Jozef Wissink, Willy Eurlings, Jan van den Bosch, Cecile de Quay, Leo Fijen, Inigo Bocken.

[/box]

 

Maak meer verhalen mogelijk met een donatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.