Alles verandert, want alles stroomt. In de spiritualiteit is dat inzicht wel doorgedrongen. Niettemin: verandering blijft lastig. We willen graag houden wat we hebben en we hechten aan wie we denken te zijn. Levenskunst gaat over meebewegen met de stroom. Daarvoor moet je wel feeling krijgen voor al dat bewegelijke. Lichaamsbewustzijn is daarvoor een goede leerschool, aldus de tip van Lisette Thooft.
Door Lisette Thooft
Ik heb ooit gewerkt bij een scheepvaartmaatschappij en een van de senioren daar, een gewezen stuurman die aan de wal zijn laatste werkzame jaren sleet, had een koperen bordje voor zich staan met de tekst: ‘Het is toch anders.’ Dat zorgde ervoor dat hij zich niet verkeek op situaties, verklaarde hij: het herinnerde hem eraan dat alles altijd toch weer anders is dan je denkt. Je kunt wel plannen maken, regels en theorieën opstellen en denken dat je weet hoe het moet lopen, maar er gebeuren altijd dingen waardoor je je plannen moet bijstellen.
Dat koperen bordje is me altijd bijgebleven. Misschien zou het een goed idee zijn om een paar miljoen van die koperen bordjes te verspreiden onder politici, kerkbestuurders en, nou ja, gewoon onder de bevolking.
Want worden de meeste problemen niet veroorzaakt doordat het zo lastig is om met verandering om te gaan? Politieke en economische vluchtelingen dreigen onze maatschappij te veranderen en we worden bang en verliezen onze menselijkheid. De kerk verandert en we raken onze helderheid kwijt. En wij veranderen zelf en vragen ons af hoe dat nou moet met ons, in de toekomst.
Andere mensen
Ik denk zelfs dat goed en liefdevol omgaan met ‘de ander’, met andere mensen, ook een kwestie is van tegen verandering kunnen. Want de ander is anders en brengt daardoor eigenlijk altijd wel een beetje verandering met zich mee.
‘Iedereen heeft altijd gelijk,’ is een mooie uitspraak van de coach Machteld Stakelbeek –zie de Happinez kalender van zaterdag 15 augustus 2015. Die uitspraak kan wel in kruissteek geborduurd in een lijstje aan de muur, vind ik. Als ik anderen met empathie tegemoet treed, zie ik in dat zij vanuit hun standpunt gezien gelijk hebben, ook al botst dat op mijn standpunt.
Meestromen
Alles wordt altijd anders, niets blijft hetzelfde, alles stroomt – de oude Grieken wisten het al. Je kunt niet twee keer in dezelfde rivier stappen, want tegen de tijd dat je het nog eens wilt doen, bestaat de rivier uit ander water. Eigenlijk kun je zelfs niet één keer in dezelfde rivier stappen, want terwijl je aan het stappen bent, verandert de rivier. En het hele leven is één en al rivier, één grote stroom van verandering. Meestromen – dat is levenskunst.
Binnenin ons lichaam
Mijn tip zou zijn om het lichaamsbewustzijn te verhogen. Het gevoel in je lijf, vanbinnen, zeg maar. Niet alleen het bewustzijn van de emoties die daarbinnen rondfladderen op emotionele momenten, maar ook het permanente lichamelijke gevoel: de warme, prikkelende, stromende, vibrerende, kloppende, golvende en subtiel kolkende sensatie die we binnenin ons lichaam hebben. Want die verandert namelijk voortdurend.
Als je ‘in je hoofd zit’, dus weinig contact hebt met je lichamelijke gevoel en vooral let op je gedachten, heb je daarvan geen idee. Dan zou je de vergissing kunnen begaan te geloven dat sommige dingen in het leven altijd hetzelfde zouden kunnen blijven. Dan zou je zelfs de nog grotere vergissing kunnen begaan te denken dat sommige dingen ook hetzelfde MOETEN blijven.
Onze gedachten kunnen eindeloos rondjes draaien en telkens weer op hetzelfde uitkomen; we kunnen geobsedeerd worden door ideeën. We kunnen ons voorstellen dat iets hetzelfde blijft, omdat wij eraan gehecht zijn. We kunnen zelfs eeuwigheden veronderstellen, zoals de Ideeën van Plato, die onveranderlijk zijn – niet in de materie, op Aarde, maar wel ergens ins Blauwe hinein.
Veilig
In je lijf is niets eeuwig, blijft nooit iets lang hetzelfde. Geen emotie houdt lang aan –er is alleen maar voortdurende verandering. Voel je je één met je lichamelijke sensaties, heb je een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn, dan is verandering veilig. Dan voel je dat het erbij hoort, en stroom je makkelijker mee. Denk ik. Ik ben hard aan het oefenen.
 » Lees ook andere artikelen van Lisette Thooft