Een positieve impuls tegen de negativiteit.  Zo presenteert Erik Borgman zijn nieuwste boek 'Waar blijft de kerk'. Hoewel de ondertitel spreekt over opbouw, is Borgmans centrale boodschap: heb oog voor wat wij ontvangen. "We moeten ons laten omvormen door het rijk van God, dat nabij is." In zeven filmpjes leidt de auteur elk hoofdstuk kort in.
De rooms-katholieke kerk lijkt bezig aan een spectaculair proces van afbraak en verdamping. Hoe moet je daar als betrokken gelovige mee omgaan? In zijn nieuwste boek 'Waar blijft de kerk' laat Erik Borgman, hoogleraar Publieke Theologie, zijn gedachten gaan over het vormgeven van een kerk in de overgang naar een nieuw tijdperk dat niemand nog kent. Proberen vast te houden aan wat was, is geen optie. "We moeten ons laten omvormen door het rijk van God, dat nabij is", stelt hij. Over hoe dat zou kunnen? In de optiek van Borgman vormt de eucharistie de grondslag, de Bijbel de lichtbron, de weg de leidraad en het gebed het voedsel. Eén ding is zeker: we kunnen niet ophouden kerk te zijn. Zijn boek wil een positieve impuls tegenover de negativiteit bieden.
Ter introductie presenteert uitgeverij Adveniat zeven filmpjes waarin de auteur elk hoofdstuk kort inleidt.
Prof. dr. Erik Borgman, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en gasthoogleraar aan het Doopsgezind Seminarie, geldt als een van de meest invloedrijke katholieke theologen van dit moment. Hij is columnist voor de Bezieling.
Erik Borgman, Waar blijft de kerk. Gedachten over opbouw in tijden van afbraak, Adveniat, 160 blz., € 19,50.