De rangorde is gebaseerd op het aantal bezoekers op de site, alsmede het bereik op sociale media. Bij elkaar opgeteld ontstaat een duidelijk beeld: lezers zijn geïnteresseerd in het snijvlak tussen religie, zingeving en samenleving. Of het gesprekken met politici zijn of gesprekken met theologen: wanneer mensen actief zijn in de samenleving en daarbij niet schromen om door een religieuze bril naar maatschappelijke thema's te kijken, ontstaan goede gesprekken en verdiepende inzichten.

5. Ria Weyens

Ria Weyens is theoloog en contemplatief levenskunstenaar. Ze buitelt bijna over haar woorden heen, zo vol is ze van een op handen zijnde verandering in het christendom. “Ik voorzie een paradigmawisseling. Er is zoveel nieuws aan het geboren worden. We zitten in een niemandsland, een transitieperiode en we hebben daar geen landkaart voor.’’ Ze ontdekte de 'erfzegen': "'En God zag dat het goed was’. Dat verwijst naar de basic goodness in de mens. De mens is van nature goed. De erfzonde is er ook, maar anders."

4. Moria-deal

Vertegenwoordigers van jodendom, christendom en islam roepen via een open brief Kabinet en Kamer op vluchtelingen uit Griekenland ook in Nederland op te vangen. De brief is ondertekend door Awraham Soetendorp - rabbijn, Samuel Lee - predikant, Yassin Elforkani - imam, Erik Borgman - lekendominicaan en theoloog, Claartje Kruijff - predikant en Derk Stegeman - predikant.

3. Anne Dijk

Wanneer er een aanslag plaatsvindt treedt er een mechanisme in werking dat moslims collectief verantwoordelijk verklaart. Zo wordt het gesprek over problemen en oplossingen in de samenleving bemoeilijkt. Dit stelt religiewetenschapper en islamoloog Anne Dijk naar aanleiding van de recente aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk.

2. Farid Azarkan

Hoe spelen geloof en levensbeschouwing een rol in de landelijke politiek? Hoe kijken politiek leiders naar grote thema’s als macht en onmacht, liefde en naastenliefde, schepping en sterfelijkheid? In de serie God op het Binnenhof een gesprek met Farid Azarkan (Denk): "We weten nu: alleen redden we het niet. Zelfredzaamheid kan onmogelijk voor iedereen de norm zijn"

1. Tomáš Halík

De autobiografie van de Tsjechische priester Tomáš Halík is nu in het Nederlands vertaald. Het gesprek met Halík over de zelfverbranding van Jan Palach, over Freud en Nietzsche als helpers in het geloof en over de toekomst van de kerk is met afstand het best gelezen artikel van 2020. Halík: "Het aantal mensen dat zich volledig met de kerk identificeert neemt af, evenals het aantal echte atheïsten. Maar er zijn zoveel mensen daar tussenin: apatheïsten, agnostici, spirituele zoekers. Dat is een continent dat we moeten binnengaan, niet alleen om die mensen te bekeren, maar om ze in dialoog en met respect te begeleiden"

Lees ook deel 1 van dit jaaroverzicht. Alle artikelen zijn ook te lezen in Volzin magazine. In onze webwinkel kunt u losse PDF's downloaden op uw computer met daarin diverse reportages en interviews uit de wereld van religie, zingeving en samenleving.