De winnaars van de jaarlijkse Vredesduiven zijn in 2023: Bureau Burgerberaad, mensenrechtenvoorvechter Mpanzu Bamenga, ‘scheppingsactivist’ Rozemarijn van ‘t Einde en Sahar Shirzad, medeoprichter van het collectief Azadi. De Internationale PAX Duif gaat dit jaar naar Zuid-Soedanese vredeswerker John Malith Mabor.

Opvallend is dit jaar de waardering voor religieus geïnspireerd activisme. Rozemarijn van 't Einde was een van de initiatiefnemers van De Klimaatwakes (een actie waarbij dag en nacht werd gewaakt bij het Catshuis), is actief bij Extinction Rebellion en Christian Climate Action en schreef het boek Rebelleren voor het leven over geloof, hoop en activisme in de klimaatcrisis.

De jury vindt het prijzenswaardig hoe Rozemarijn zich vanuit haar levensbeschouwelijke overtuiging, en ondanks haar fysieke beperking, met veel passie en vuur inzet voor het klimaat. Dat doet Rozemarijn tegen de gangbare gedragscode van predikanten in. Ze weet met haar optreden een bredere groep mensen te betrekken bij de klimaatbeweging. De jury bewondert de manier waarop Rozemarijn laat zien hoe haar klimaatactivisme geïnspireerd wordt door haar geloof en hoe zij daarmee ook anderen weer weet te inspireren.

Publieksprijs

Naast de juryprijs is er dit jaar ook een publieksprijs, waarvoor iedereen kan stemmen op een van de genomineerde kandidaten. De winnaars ontvangen de onderscheiding tijdens het jubileumevenement ‘PAX 75 jaar’ in de Utrechtse Domkerk op 21 september.

De PAX Duif wordt ieder jaar uitgereikt door een vakjury. Die bestond dit jaar uit: publicist en islamdeskundige Enis Odaci; LHBTQIA-predikant Wielie Elhorst; trainer en spreker Chantal Suissa-Runne en Devika Partiman, directeur van Stem op een Vrouw en voormalig winnaar van de PAX Duif.

Rolien Sasse, directeur van PAX: “Het nieuws is altijd gevuld met verhalen over oorlog en geweld. En hoewel het belangrijk is dat we deze verhalen meekrijgen, mogen we de verhalen van hoop niet vergeten. Verhalen van mensen die verandering teweegbrengen, op grote en op kleine schaal. Daarom willen we deze verhalen een podium geven zetten.”

Jubileum

De vredesweek staat dit jaar in het teken van het 75e jubileumjaar van PAX en het feit dat PAX voor het eerst sinds jaren het vredeswerk in Nederland zelf weer intensiveert. Het thema van de vredesweek is dan ook ‘Democratie onder druk’, met een focus op de Nederlandse democratie. Naast het jubilieumevenement is er op 22 september het evement ‘(On)vrede: en nu?’ in Pakhuis de Zwijger.

  • Het volledige juryrapport is lezen via deze link.
  • Er is ook een Publieksprijs verbonden aan de Pax Duiven. Stemmen kan via deze link.