De Nederlandse speelfilm Do Not Hesitate is uitgekozen om ons land in maart volgend jaar te vertegenwoordigen in de categorie Beste Buitenlandse Film bij de uitreiking van de Oscars, het met veel publiciteit omgeven circus van de Amerikaanse filmprijzen. Wie de prijs wint, blijft voorlopig een geheim van de toekomst. Maar nu al duidelijk is dat de speelfilm in Hollywood geen beste indruk zal wekken als het gaat om het niveau van het Nederlandse leger. De film van de Nederlands-Venezolaanse filmmaker Shariff Korver vertelt over een tot mislukken gedoemde militaire missie in een onbenoemd stoffig, bergachtig land à la Afghanistan. We bevinden ons aan boord van een Bushmaster, een gepantserd wielvoertuig dat Defensie ten tijde van de Uruzgan-missie in 2006 heeft aangekocht omdat deze veel beter tegen grondexplosieven beschermt dan eerdere pantserwagens.

De jonge militairen binnenin de Bushmaster zijn aan het ginnegappen, totdat een grote klap iedereen door elkaar schudt. Nee, er is geen sprake van een bermexplosie. Omdat niemand aan het opletten was, is het pantservoertuig met één wiel in een grote kuil gereden. De as van het wiel is beschadigd. Verder rijden kan niet meer. Maar omdat er geen helikopters voorradig zijn om de wagen op te halen, moet een groepje soldaten achterblijven om het voertuig te bewaken.

Al dat onvermogen van de hoofdpersonages maakt Do Not Hesitate er niet geloofwaardiger op

jurgen tiekstra

Met een groot geweer in de beide handen staan de jonge militairen om zich heen te kijken. Vlakbij ritselt iets in een bosje. Eén van de soldaten leegt zijn wapen. Het geritsel houdt op. Het bleek een geit te zijn geweest, nu flink doorboord. Even later komt er een 14-jarige, lokale jongen langs die geld wil hebben omdat de geit van hem was. De Nederlanders stoppen hem vijftig dollar toe, maar de jongen wil meer geld zien en laat zich niet wegjagen. De militairen, toch opgeleid om zich in oorlogsgebied te redden, slagen er niet in van de jongen af te komen. Het zoveelste bewijs van hun gebrek aan competentie.

Al dat onvermogen van de hoofdpersonages maakt Do Not Hesitate er niet geloofwaardiger op. Het gaat hier namelijk niet om een komedie maar om een filmdrama, dat de vervreemding aan de orde wil stellen van jonge Nederlandse militairen die in een conflictgebied terecht komen waarvan ze niks begrijpen maar waar ze wel tot de tanden bewapend rondlopen om een vaag politiek doel te realiseren.

Do Not Hesitate maakt wel degelijk een punt: hoe jonge militairen getraumatiseerd kunnen raken doordat zij de uitvoerders zijn van ondoordachte militaire missies

jurgen tiekstra

Die ambitie van de film is op zichzelf lovenswaardig. De terugtrekking afgelopen augustus van het Amerikaanse leger uit Afghanistan en de onhandigheid waarmee de Nederlandse overheid daar op reageerde, toont hoe naïef niet alleen militairen maar ook Nederlandse bestuurders zijn ten aanzien van oorlogsconflicten waar ons land bij betrokken raakt vanwege ons lid-zijn van de NAVO en de VN.

Ondanks het wat onbeholpen scenario, maakt Do Not Hesitate wel degelijk een punt: hoe jonge militairen getraumatiseerd kunnen raken doordat zij de uitvoerders zijn van ondoordachte militaire missies. Maar ook hoe lokale bevolkingen te lijden hebben onder de komst van jonge mensen die hun land niet kennen, evenmin als hun taal of geschiedenis, maar wel over de dodelijkste wapens beschikken.

Do Not Hesitate is vanaf 11 november te zien in de bioscopen.