KERK
'Vertel me wie je bent' & 'Nachtwacht'
Tot 20 december zijn in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther twee bijzondere exposities te bewonderen. Vertel me wie je bent betreft 25 posters met persoonlijke antwoorden op de vraag: wat is heilig, spiritueel of religieus in je leven? Daarnaast een levensgrote kopie van de beroemde ‘Nachtwacht‘ van Rembrandt. De exposities zijn gratis toegankelijk.
MUSEUM
Oog in oog met de dood
Deze tentoonstelling, die vertrekt van De dood van Maria van Hugo van der Goes, brengt tientallen werken bijeen: naast dit topstuk ook schilderijen van o.a. Hans Memling, sculpturen, manuscripten en muziekstukken. Vijf ‘nieuwe meesters’ leiden elk een facet van de tentoonstelling in en bieden een nieuwe blik op het schilderij. Centraal staantijdloze én actuele onderwerpen, zoals afscheid nemen, zingeving en spiritualiteit. T/m 5 februari te zien in het Sint-Janshospitaal in Brugge.
BIOSCOOP
United we stand
Muziek en politiek zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden: Beethoven en Napoleon, Sjostakovitsj en Stalin, Hitler en Entartete Kunst. Nu is er Poetins oorlog in Oekraïne. Wat is nu de rol van de kunst? Hoe reageert de muziekwereld?
Er zijn beroemde musici die Poetin steunen, zoals Valeri Gergiev, maar er zijn ook musici die Poetin scherp veroordelen, zoals Jevgeni Kissin en, het hoofdonderwerp van deze film, de in Nederland wonende jonge Russische celliste Maya Fridman. Nu in de bioscoop.
THEATER
Geschiedenis van geweld
Abdel Daoudi regisseerde de toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld, een roman van Édouard Louis. Op kerstavond ontmoet Édouard Reda. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De volgende ochtend trekt Reza een pistool en verkracht Édouard.
De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot in onze maatschappij. Tot eind januari in diverse theaters.
Museum
Hrair Sarkissian - The other side of silence
In het Bonnefanten in Maastricht de eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling van de Syrisch-Armeense kunstenaar Hrair Sarkissian. Met levensgrote foto’s legt hij de wonden van conflicten bloot.
Het publiek wordt meegenomen op een uitgebreide reis over pleinen in Aleppo, Latakia en Damascus, door de lucht boven Palmyra en over de besneeuwde landschappen van het hedendaagse Armenië. In december en januari te zien.
BIOSCOOP
Hallelujah
Deze documentaire laat de ontwikkeling van Cohens carrière zien en focust op de ontstaansgeschiedenis van zijn meest bekende song. Cohen werkte er zeven jaar aan en op papier telde het uiteindelijk meer dan honderdvijftig coupletten. In eerste instantie werd Hallelujah afgewezen door zijn platenmaatschappij, maar vertolkingen van o.a. Jeff Buckley en Rufus Wainwright wekten het tot leven. Vanaf begin januari te zien.
MUSEUM
In het licht
In het LICHT in Museum Krona is een thematische expositie over de ervaring en de duiding van licht. Het brengt een heel nieuw type kunst in het museum. Lichtwerken, fotowerken en (multimedia-) installaties van kunstenaars als Marinus Boezem, Gabriël Lester en Navid Nuur. Tot de topstukken behoort een met edelstenen bezet kruisreliek van voor 1080 uit Hildesheim. Tot en met 9 april te zien.
BIOSCOOP
Vous n’aurez pas ma haine
13 november 2015. Antoine en zijn vrouw Hélène leiden een liefdevol leven in Parijs met hun zoontje Melvil. Als Hélène die avond naar een concert gaat, slaat het noodlot toe: samen met 88 anderen komt ze om tijdens de aanslag op de Bataclan.
Vous n’aurez pas ma haine is een ontroerend drama over hoop en veerkracht in tijden van verlies. Regisseur Kilian Riedhof baseerde zijn film op de autobiografische bestseller Mijn haat krijgen jullie niet van Antoine Leiris. Vanaf 22 december te zien.
MUSEUM
Kees de Kort | Ikonen
In Stadhuismuseum Zierikzee is vanaf 22 december 2022 de tentoonstelling Kees de Kort | Ikonen: Christelijke feestdagen in beeld te zien. Traditionele ikonen en gouaches van kunstenaar Kees de Kort verbeelden de geboorte van Jezus, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. De werken zijn afkomstig uit de serie bijbelverhalen die hij vanaf 1964 maakte.
THEATER
Gelukszoekers op Sumatra
Een voorstelling die de verborgen geschiedenis van de Nederlandse koloniale bezetting aan het licht brengt. Gebaseerd op de romans van Madelon Székely-Lulofs. De tijd van de Nederlanders in Indonesië wordt vaak geromantiseerd. In de jaren twintig komt daarom een jong Nederlands stel hun geluk zoeken op een plantage in Sumatra.
In de voorstelling volg je de plantagewerkers Roeki en Karminah. Ongelijkheid, onderdrukking en verstikkende beloftes blijken de boventoon te voeren. In januari in meerdere theaters te zien.
THEATER
Teun Toebes - Verpleegthuis
Als student ouderenverzorging weet Teun hoe erg het kan zijn te moeten leven met dementie. Toch wil hij écht ervaren hoe het is om te wonen op de gesloten afdeling van een verzorgingstehuis. Daarom woont hij als kerngezonde jongen op de dementieafdeling.
'We moeten van een verpleeghuis naar een verpleegThuis'
In zijn boek VerpleegThuis schreef hij over zijn ervaringen. Nu deelt hij deze verhalen en anekdotes in het theater. In januari in een aantal theaters te zien.