MUSEUM
Merel Jansen - Het Lam Gods
Merel Jansen (1990) schilderde, zeshonderd jaar na Jan van Eyck, haar eigen Lam Gods. Voor de vorm en het formaat van de twaalf panelen bleef ze trouw aan het origineel, voor de inhoud liet ze zich inspireren door haar eigen tijd en omgeving. Jansen schilderde een kleurrijke wereld, waarin geloof ruim baan heeft gemaakt voor genot en plezier en het grotere belang is geweken voor dat van het individu, niet in het hiernamaals, maar in het hier en nu. Tot en met 28 mei in Museum Arnhem te zien.
BIOSCOOP
The Natural History of Destruction
Geïnspireerd op W.G. Sebalds boek en gebaseerd op archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog stelt de film de vraag: Is het moreel aanvaardbaar om een burgerbevolking in te zetten als oorlogsinstrument? Is het mogelijk om massavernietiging te verantwoorden simpelweg op basis van hogere 'morele' idealen?
De vraag is helaas nog steeds zo relevant als die tachtig jaar geleden was en de urgentie is tragisch zichtbaar in de huidige oorlog. Nu te zien in bioscoop/filmhuis.
THEATER
Eerste hulp bij ongelukken
In dit theatercollege laat Beatrice de Graaf zien hoe eerdere samenlevingen grote problemen overwonnen. Juist in tijden waarin alles redeloos, radeloos en reddeloos lijkt, ontstaan nieuwe ideeën en baanbrekende innovaties.
In een avontuurlijke tocht langs grote crises vanaf Napoleon tot nu laat De Graaf zien hoe onbekende geschiedenissen ons kunnen inspireren tot grootse daden en geloof in de toekomst. Deze maand in een aantal theaters te zien.
BIOSCOOP
Annie Colère
Februari 1974. Annie, arbeidster en moeder van twee kinderen, is opnieuw zwanger. Deze zwangerschap is niet gepland en ze ontmoet de leden van MLAC, de Beweging voor de Vrijheid van Abortus en Anticonceptie, die in de ogen van de publieke opinie illegale abortussen uitvoert.
Deze unieke beweging, opgericht om praktische hulp te bieden aan vrouwen en kennis en informatie te verspreiden, neemt Annie in hun midden op. In de strijd voor de aanpassing van de abortuswet krijgt haar leven een nieuwe betekenis. Vanaf 11 mei in de bioscoop.
MUSEUM
Krona als hoofdzaak
In deze expositie in Museum Krona, die vanaf 13 mei te zien is, wordt ingespeeld op de naam van het museum. Krona is het Zweedse woord voor kroon en verwijst naar de bijzondere bekroning van de sluier van de zusters Birgittinessen die naast het museum wonen en leven.
De geëxposeerde hoofddeksels zijn van religieuze en profane aard, daterend van de middeleeuwen tot de dag van vandaag, van het Birgittijnse kroontje tot de creaties van Stephan Jones en hoeden gedragen door politici tijdens Prinsjesdag.
THEATER
Het verre woord
Verhalen sterven niet. Zelfs wanneer de verteller stilvalt leven ze in ons voort, als echo’s die blijven galmen tussen de hoge bergen. Wanneer de vader ze niet meer vertelt, moet de zoon het doen.
Sahand Sahebdivani is de zoon van een Iraanse revolutionair. Hij blaast leven in oude verhalen die door de recente gebeurtenissen in Iran – helaas – weer zeer relevant zijn. Op 21 mei te zien in De Nieuwe Liefde in Amsterdam.
BIOSCOOP
Plan 75
Japan, nabije toekomst. Vanwege de extreme vergrijzing in het land moedigt de overheid met het programma ‘Plan 75’ senioren aan om euthanasie te laten plegen. De overheid biedt met het plan een comfortabel laatste hoofdstuk van het leven aan met persoonlijke begeleiding richting het eindpunt.
De bejaarde Michi, Plan 75 verkoper Hiromu en zorgverlener Maria worden ieder op hun eigen manier geconfronteerd met de keuze tussen leven en dood. Vanaf 25 mei in de bioscoop.
MUSEUM
Kunst en zingeving in een onttoverde wereld
In het kader van het stadsfestival Barokke Influencers is vanaf 27 mei in het KMSKA in Antwerpen de expo De Pelgrim te zien. In de schaduw van de historische avant-garde stichtten enkele Vlaamse kunstenaars in 1924 de katholieke kunstenaarsvereniging De Pelgrim.
Hun doel? Zich afzetten tegen een wereld die steeds moderner wordt en teruggrijpen naar het geloof.
MUSEUM
De ontdekking van Herwen-Hemeling
In Gelderland is een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt. Archeologen deden de opzienbarende vondst in Herwen-Hemeling (bij Zevenaar), vlakbij werelderfgoed Romeinse Limes.
Op deze plek hebben meerdere tempels gestaan. Er zijn resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. Tot en met 17 september te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.
MUSEUM
Kemet - Egypte in hiphop, jazz, soul & funk
In de tentoonstelling Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk staat de muziek van artiesten met Afrikaanse roots centraal. Het is een reis door de muziekgeschiedenis, op zoek naar de aantrekkingskracht van het oude Egypte
Wat betekent het oude Egypte voor deze muzikanten? Tot en met 3 september te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
BIOSCOOP
Un Petit Frère
Eind jaren tachtig verhuist de alleenstaande moeder Rose met haar twee jonge zonen van Ivoorkust naar de Parijse buitenwijken. Ze krijgt onderdak bij haar familie, die haar onder druk zet om te trouwen met een gezamenlijke kennis.
Maar de energieke, onafhankelijke Rose kiest liever haar eigen pad. Haar zonen Jean en Ernest zijn het belangrijkst in haar leven. Ze spoort hen aan het beste uit henzelf te halen. Vanaf 1 juni te zien.