BIOSCOOP
The Territory
In The Territory van Alex Pritz zien we de onvermoeibare strijd voor landsbehoud van de inheemse Uru-eu-wau-wau bevolking tegen boeren en illegale kolonisten die ingrijpende ontbossing veroorzaken. Met adembenemende cinematografie en superieure geluidskwaliteit, neemt de film het publiek mee tot diep in de Uru-eu-wau-wau-gemeenschap. Een verbijsterende en verhelderende documentaire over de ontbossing in de Braziliaanse regenwouden. Nu te zien in de bioscoop.
MUSEUM
Alexandrië: vervlogen toekomsten
Alexandrië in Bozar in Brussel biedt een vernieuwend perspectief op de Egyptische stad, wars van mythes en stereotypen waar ze vaak mee geassocieerd wordt. De tentoonstelling nodigt de bezoeker uit om een blik te werpen op Alexandrië en zijn geschiedenis en presenteert een eigenzinnige combinatie van archeologische objecten en hedendaagse kunst.
Verschillende nationaliteiten leefden er samen, waardoor er een unieke smeltkroes ontstond met elementen uit o.a. de Egyptische, Griekse en Joodse culturen. Nu te zien.
THEATER
Naeeda Aurangzeb – 365 dagen ik
Hoe is het om Nederlander van kleur te zijn? De in Pakistan geboren journalist, presentator en schrijver Naeeda Aurangzeb schreef het op: elke dag een keiharde belediging of misplaatste grap die ze naar haar hoofd geslingerd kreeg. 365 dagen ik is een verlengstuk van haar boek. In de voorstelling neemt ze u mee in wat deze vileine opmerkingen met haar doen en laat ze zien hoe ze die stuk voor stuk gevat pareert. Nu in het theater te zien.
BIOSCOOP
Tutankhamun: The Last Exhibition
In november 1922, 100 jaar geleden dus, maakte de Britse archeoloog en egyptoloog Howard Carter een klein gat boven een ondergrondse deuropening in de Vallei der Koningen en ontdekte de grafkamer van farao Toetanchamon. Deze documentaire, die sinds kort te zien is in de bioscoop, biedt een buitengewone kans om de farao te ontmoeten en 150 van zijn schatten te bewonderen. Deel van de grootste internationale tentoonstelling ooit gewijd aan de Golden Boy in Los Angeles (2019).
THEATER
Schuld
Geïnspireerd op de boeken Het vergeten volk, Ik zal de laatste zijn en door het legendarische stuk Branden van Wajdi Mouawad, vertelt Schuld het op waarheid gebaseerde verhaal van Aryen; een Jezidische vrouw die na haar ontsnapping van IS hier in Nederland een nieuw leven heeft opgebouwd. Maar dan maakt een absurde ontmoeting met haar verkrachter in de Albert Heijn alles los en dwingt haar tot handelen.
Hoe loopt zo iemand hier gewoon vrij rond? Wanneer niemand haar gelooft, is ze genoodzaakt het lot in eigen handen te nemen. Tot en met 26 november te zien in het theater.
KERK - MUSEUM
Gardens of Scars
In de Oude Kerk in Amsterdam is sinds kort te zien: Garden of Scars, de eerste Nederlandse solopresentatie van de Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama. Ruim achthonderd gedenkstenen zijn in de ruimte opgesteld, samengesteld uit afgietsels van Ghanese monumenten en de grafzerken in de Oude Kerk.
Ibrahim Mahama groeide de afgelopen tien jaar uit tot een internationaal gerespecteerd kunstenaar die met zijn werk aandacht vraagt voor de culturele en maatschappelijke effecten van internationale handel en migratie. Lees meer.
MUSEUM
Helende kracht
Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich echter tot behandelmethodes die terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities uit vele culturen wereldwijd.
De tentoonstelling Helende Kracht, vanaf 15 november te zien in het Afrika Museum, geeft inzicht in verschillende vormen van (spirituele) healing en toont de zoektocht naar balans tussen lichaam, ziel en geest. U maakt kennis met zes ritueel specialisten. Zij zijn actief in Winti, Vodun, sjamanisme, Santo Daime, Mestizo en hekserij. Lees meer.
BIOSCOOP
Souad
Het verhaal van Souad speelt zich af in een van de Egyptische steden in de Nijldelta, een plek waar de religieuze tradities botsen met de technologische vooruitgang. Dit conflict wordt belichaamd in Souad, een jonge vrouw die moeite heeft een evenwichtig leven te leiden.
Voor Souad bestaan er eigenlijk twee goden: Allah en de smartphone. Maar in de strijd tussen deze twee is het duidelijk wie de winnaar zal zijn. De film geeft een aangrijpend beeld van de tegenstrijdigheden in een tienerleven in Egypte. Vanaf 17 november in de bioscoop.
MUSEUM
In the Black Fantastic
In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan.
De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme. Vanaf 19 november te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Lees meer.
THEATER
Amro Kasr - De Ander
De anonieme medemens die wij dagelijks tegenkomen op straat, in de trein of supermarkt. Hij staat fysiek zó dichtbij en tegelijkertijd zo ver van ons af. Maar wie is hij? Wie is die ander? Die ander die wij regelmatig veroordelen, die een andere politieke mening heeft, die maar vlees blijft eten, die… vertel jij het maar.
En wat denkt de persoon naast mij in de trein? Heeft zij net ruzie gehad met haar partner? En die andere ander, die ons haastig voorbijloopt op straat. Wie bent u? Vanaf eind deze maand in het theater.
MUSEUM
Spirituele Urgentie
Spiritualiteit is springlevend onder een nieuwe voorhoede van makers. Jonge, interdisciplinaire kunstenaars omarmen, vieren en verspreiden ieder op hun eigen manier de waarde van spiritualiteit. Met Spirituele Urgentie zoomt het Stedelijk museum in Schiedam vanaf 26 november in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Te zien zijn werken van o.a. Nick Verstand, Marlou Fernanda en Asma Elbadawi. Lees meer.