MUSEUM
Helmantel in Amerika - Van koeien naar kunst

Ervaar Helmantels respect voor de schepping, de lichtval in het glas dat hij schildert en de verstilling van de oude kerken in deze expositie, die een overzicht laat zien in meer dan twintig schilderijen, geschilderd tussen 1976 en 2021. Tot en met 30 september te zien in het Ikonenmuseum Kampen.

THEATER
Keturunan

Voor Molukkers en Indonesiërs betekent het eren van hun voorouders dat ze verbinding houden met het verleden. Maar wat voelen nakomelingen als ze nadenken over hun afkomst en over het land van hun ouders? Trots, schaamte, leed, eer, verwarring?

Regisseur en choreograaf Cheroney Pelupessy liet haar dansers aan de hand van familiefoto’s zijn of haar eigen verhaal kiezen en verbeelden. Zo ontstond een multidisciplinaire voorstelling over culturele identiteit, familie, saamhorigheid, nostalgie en over nooit vergeten waar je vandaan komt. Deze maand in diverse theaters.

KERK
The Fly

Tot 17 september herbergt de eeuwenoude Bergkerk, midden in het hart van Deventer, een spectaculaire nieuwe expositie van kunstenaar Jan M. Verburg.

Middenin in de imposante kerkruimte hangt een reusachtige tent van ruim 21 meter hoog, gedrapeerd als een uitwaaierende rok. Een bijna futuristisch ‘Fremdkorper’ in een sobere middeleeuwse omgeving. Daarbinnen exposeert Verburg zijn meer dan 100 werken.

THEATER
Herfst

Na het hypnotiserende ‘LENTE/22/K’ over heimwee komt choreograaf/theatermaker Ryan Djojokarso met een hoopvol ritueel voor het naderende einde. ‘HERFST’ is een cross-over van dans, zang, theater en beeld, waarin afscheidsrituelen uit verschillende culturen worden samengebracht.

Liederen en gebruiken uit de Javaans-Surinaamse, Caribische en Indonesische cultuur vermengen zich met requiems uit de westerse muziekgeschiedenis. De performers bezweren hun angst, ontkennen hun eindigheid of gaan woedend de confrontatie aan. Zoekend naar een blik voorbij het einde, omarmen ze langzaam het onvermijdelijke. Deze maand in diverse theaters.

MUSEUM
Op zoek naar stilte

De Compagnie in Veghel presenteert vanaf 10 september objecten en installaties van Olga Pullens en foto’s van Gee Hurkmans, die een artistieke verkenning van ruimte en eenvoud laten zien.

. Zijn foto’s zijn een zoektocht naar stilte, een pauzetoets in onze hectische en overprikkelde samenleving, pictorial downtime. 

MUSEUM
Zie bij - De Bijbel in foto's

In deze fototentoonstelling brengt kunstenaar Caroline Waltman de eeuwenoude verhalen van de Bijbel tot leven met behulp van fotografie.

Zij maakte honderden foto’s in zestien landen binnen en buiten Europa en combineerde deze beelden met verzen uit de Bijbel. Vanaf 12 september in de Sint Joriskerk in Amersfoort.

KERK
Kerkmeester Boezem

Elk jaar wordt een kunstenaar gevraagd de taak van Kerkmeester op zich te nemen en het middenschip van de Grote Kerk in Veere geheel naar eigen invulling vorm te geven. Tot en met 29 oktober a.s. is niemand minder dan Marinus Boezem en zijn invulling van het Kerkmeesterschap te zien.

Boezem brengt de wind naar binnen met een installatie die de architectuur van de kerk zacht maakt met golvende gordijnen die in beweging worden gezet door ruisende, oscillerende ventilatoren. Er ontstaat een transcendente sfeer. 

THEATER
Jawed Es Soufi-Harira

In deze show laat Jawad Es Soufi op een bijzonder hilarische manier zien hoe verschillend de mensen in Nederland zijn.

Hij vertelt op geheel eigen wijze hoe hij zich in alledaagse bezigheden verhoudt tot deze diverse zielen. Zijn observaties laten je versteld staan over Nederland. En laten je naar ons land kijken zoals je er hoogstwaarschijnlijk nog nooit naar gekeken hebt. Deze maand in diverse theaters.

THEATER
De Bananengeneratie

Pete Wu schreef met De Bananengeneratie voor het eerst een boek over de jonge generatie Oost-Aziatische Nederlanders. Het was ook gelijk zijn eigen verhaal; dat van een jongen die opgroeide in het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp. 

Regisseur Char Li Chung bracht de bestseller met succes naar het theater. Met vijf getalenteerde acteurs schetst hij een sprankelend portret van deze gemeenschap, aan de hand van herkenbare persoonlijke verhalen. Deze maand in diverse theaters.

THEATER
Ik zeg toch sorry

Zes acteurs komen bij elkaar om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf, hoe ze zich tot het onderwerp verhouden in deze tijd en of het van invloed is op hun onderlinge verhoudingen, wordt langzaam en pijnlijk duidelijk.

Wat betekent het om anno 2023 sorry te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt? Deze maand in diverse theaters.

MUSEUM
Helma Af Klint & Piet Mondriaan

Piet Mondriaan (1872-1944) en Hilma Af Klint (1862-1944) hebben elkaar nooit ontmoet, maar hun oeuvres weerspiegelen een tijdperk waarin de kijk op de werkelijkheid door wetenschappelijke ontdekkingen en nieuwe ideeën over spiritualiteit radicaal verandert.

De tentoonstelling besteedt aandacht aan hun interesse in de theosofie en antroposofie en hoe deze nieuwe levensbeschouwelijke bewegingen de wetenschappelijke ontdekkingen uit de natuurkunde en biologie van die tijd probeerden te verenigen met een spiritueel leven. Vanaf 7 oktober in Kunstmuseum Den Haag.