MUSEUM
Gospel - Muzikale reis van kracht en hoop
Sinds eind vorige maand kunnen belangstellenden zich in museum Catharijneconvent in Utrecht onderdompelen in de geschiedenis én actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle.
Met artiesten zoals Mahalia Jackson en Aretha Franklin, maar ook met Martin Luther King, Elvis Presley en Kanye West. Gospel leeft! En niemand leeft gospel zoals de geweldige zangeres én co-curator Shirma Rouse. Naast de tentoonstelling presenteert het museum live-optredens in samenwerking met TivoliVredenburg en Gospelfestival Amsterdam. Voor meer info: www.catharijneconvent.nl
THEATER
De mens en ik
De mens is een hoogst eigenaardige diersoort. Een zoogdier weliswaar en een primaat, maar wel een zoogdier dat de stoommachine heeft uitgevonden. En de dickpic. De uitvinder van vaccins én complottheorieën. Van beschaving en van de uraniumbom.
Homo sapiens hebben we onszelf genoemd. De wijze mens. Maar hoe zit het nou precies met die wijsheid? Op komische wijze maakt Tim Fransen ons in zijn voorstelling De mens en ik deelgenoot van zijn worsteling met de mensheid. Een worsteling die volgens de Volkskrant vijf sterren waard is. Deze maand in vele theaters te zien: www.timfransen.nl
THEATER
Saman Amini's Integratieplan
Na de veelgeprezen voorstellingen A Seat at The Table, Samenloop van Omstandigheden en Nobody Home is theatermaker, performer en muzikant Saman Amini terug met zijn eerste cabaretsolo. In Saman Amini’s Integratieplan zet hij op hilarische, intieme en met vlagen pijnlijke wijze uiteen hoe we omgaan met elkaar in deze multiculturele samenleving.
Gewapend met persoonlijke verhalen en een veelheid aan sketches en songs neemt Amini ons mee op zijn reis naar het ‘Nederlanderschap’. Van zijn kinderjaren in Teheran, zijn tijd na het AZC in Brabant tot aan zijn studietijd aan de Toneelacademie Maastricht. Zoekend naar een antwoord op de terugkerende vraag; waar is thuis en wanneer ben ik eindelijk volledig geïntegreerd? Deze maand in vele theaters te zien: www.blacksheepcanfly.nl
BIOSCOOP
Rebel
Rebel, sinds 6 oktober te zien in de bioscoop, is de meest explosieve en tevens meest persoonlijke film van het Belgische regisseursduo Adil en Bilall, bekend van Bad Boys for Life en Patser. Het indringende verhaal over twee broers die vanuit België in de oorlog in Syrië terechtkomen, laat een verpletterende indruk achter. Kamal, die opgroeit in de beruchte Belgische wijk Molenbeek wil zijn leven als drugshandelaar beteren en besluit om oorlogsslachtoffers in Syrië te gaan helpen. Hij wordt echter al snel opgepakt en gedwongen om zich aan te sluiten bij een militie met als standplaats Raqqa.
Zijn leven verandert in een nachtmerrie. Hij moet aanslagen die worden gepleegd filmen. Als hij zelf in een video te zien is die viral gaat, heeft dit grote invloed op het leven van zijn familie in België. Zijn broertje Nassim is een gemakkelijke prooi voor ronselaars die beloven hem met zijn broer te herenigen, maar eigenlijk jonge strijders rekruteren. Hij komt in een trainingskamp terecht. Dit betekent dat hun moeder Leila niet alleen haar oudste, maar ook haar jongste zoon dreigt te verliezen. Ze zet alles op alles om hem terug te krijgen.
THEATER
De zin van het leven
In 2018 schreef Volkskrant-journalist Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor kreeg. Het stuk maakte veel los en resulteerde in een veertigtal prikkelende gesprekken met bekende en minder bekende Nederlanders en een boek dat een bestseller werd. Ook de zangeressen van Wishful Singing lopen rond met grote levensvragen.
Samen met Fokke Obbema gaat het ensemble vanaf 7 oktober tot en met 4 november op zoek naar antwoorden in het theater: verrassend filosofisch muziektheater waarin vraaggesprek, lezing en muzikale interventie ons gezamenlijk terugbrengen tot nieuwe perspectieven op de cruciale vraag: ‘Wat is de zin van het leven?’. Voor meer info: www.wishfulsinging.nl
BIOSCOOP
El Houb
Vanaf 13 oktober is de film El Houb (de liefde) te zien in de Nederlandse bioscoop. Als de Marokkaans-Nederlandse Karim door zijn vader is betrapt met een man, haast hij zich naar zijn ouderlijk huis om het gesprek aan te gaan. Maar hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat? Zeker met een bemoeizuchtige buurman die altijd op het verkeerde moment rond het huis zoemt. De moeilijke dagen die volgen, roepen mooie en aangrijpende herinneringen op.
Karim beseft dat hij zijn familie moet confronteren om eindelijk de oorverdovende stilte te doorbreken. Maar kan hij van zijn familie acceptatie verwachten, als hij nooit met zijn eigen gevoelens in het reine is gekomen? El Houb is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt, en beleefde zijn wereldpremière op het prestigieuze Frameline Film Festival in San Francisco.
MUSEUM
Mystiek - Rituelen. Verstilling. Extase
Mysterieus, vredig, geheimzinnig, ongrijpbaar… Dat zijn de associaties die het woord mystiek oproept. Een thema dat zo oud is als de mensheid, dat spiritualiteit, geloof, bewustzijn en hoop in zich draagt. En een thema dat in Limburg een bijzondere plek heeft. Niet alleen in het verleden, maar ook in het heden. Mystiek is universeel en juist nu zeer actueel.
De tentoonstelling Mystiek, vanaf 15 oktober te zien in het Limburgs Museum in Venlo, combineert oude religieuze kunst uit de collectie van het Limburgs Museum met werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars, met name afkomstig uit Limburg en Belgisch-Limburg. Zoals Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Rineke Dijkstra, Studio Job en Hans Op de Beeck. Ervaar, voel en beleef in de expositie de rijkdom en verscheidenheid van mystiek. Voor meer info: www.limburgsmuseum.nl
THEATER
Hoogtij
In een Duitse krant las Patrick Nederkoorn (o.a. lid van het cabaretteam van Spijkers met Koppen en presentator bij Tijd voor MAX) over de aanstaande 'Enthollandisierung der Erde'. Er stond: “Als maar de helft van alle klimaatprognoses klopt, zal Nederland ooit onder de zeespiegel verdwijnen. Er komt dus een dag waarop 17 miljoen oranje klimaatvluchtelingen met caravans over de linkerrijbaan naar Duitsland komen. Schaffen wir das?”
In de voorstelling Hoogtij, die deze maand in verschillende steden te zien is, vraagt Patrick zich af of wij Nederlanders dit wel 'schaffen'. Hoe houden we droge voeten? Moeten we onze poldergrond ooit verlaten? En wordt Duitsland dan ons stiefvaderland? Een grappige en bitterzoete voorstelling over klimaatverandering, grenzen, dijken, verhuizen en Frau Antje. Voor meer info: www.patricknederkoorn.nl
BIOSCOOP
Tori et Lokita
Met Tori et Lokita, vanaf 20 oktober te zien in de bioscoop, houden tweevoudig Gouden Palmwinnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne de kijker een spiegel voor. Hun hartverscheurende observaties over de samenleving waarin we leven, confronteren ons met dat wat we niet willen zien. Twee tieners zijn Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven.
Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. Zoals altijd werkten de Dardennes met onervaren acteurs. De chemie tussen Pablo Schils en Joely Mbundu is fenomenaal en laat niemand onberoerd. Voor Tori et Lokita werden de Dardennes op het Filmfestival van Cannes bekroond met de speciale prijs ter gelegenheid van de 75e editie van het festival.
THEATER
A Dream That Belongs To No One
Net voor zonsondergang zoek je op 28 of 29 oktober in de Metaal Kathedraal in Utrecht een plekje waar dekens en kussens voor je klaarliggen. Je gaat liggen, strekt je uit en haalt adem. Er is een boekje waar je in kunt lezen. En terwijl het echt donker wordt, brengen zeven performers je met geluid en dans in meditatieve sferen. Je laat de tijd aan je voorbijgaan. Herinneringen komen en gaan, beelden doemen op in je gedachten en verdwijnen weer, je dommelt af en toe in slaap. Kunnen we samen dromen, zonder hetzelfde te dromen?
A Dream That Belongs To No One is een uitgewerkte versie van Asa Horvitz’ afstudeervoorstelling van DAS Theatre in 2021. Een voorstelling over hoe geluid en muziek iets onbeschrijfelijks ver weg en toch iets intiems kunnen oproepen. Asa creëert een tijdelijke gemeenschap waarin mensen samen een intense en ondefinieerbare ervaring beleven. Voor meer info: www.stadsschouwburg-utrecht.nl
KERK
Women's Voices
Women’s Voices is een unieke voorstelling met zang, muziek, poëzie en verhalen van vrouwelijke artiesten uit diverse culturen en spirituele tradities. In de schijnwerpers staan vocaal ensemble Wishful Singing, zangeressen Namgyal Lhamo en Sally Hanna, dichteres Randa Awad en woordkunstenares Gabriel Erlach. Ter ere van de 900ste verjaardag van Utrecht bundelen zij hun krachten in een rijkgeschakeerd programma rond vrouwelijke vrijdenkers, vredestichters en vernieuwers.
Op donderdag 10 november staat de voorstelling Women’s Voices in de Geertekerk in Utrecht en klinken liederen van middeleeuwse powervrouwen als Kassia en Hildegard von Bingen, Tibetaanse spirituele songs en meditatieve mantra’s, Egyptisch-koptische hymnen, hedendaagse composities en spoken word. In aanloop naar de voorstelling geeft Namgyal Lhamo op 23 oktober een Tibetaanse zangworkshop en zijn er dialoogdiners in Leidsche Rijn en Kanaleneiland. Voor meer info: www.culture-connection.org