God bestaat steeds opnieuw in Toon Tellegens gedachten. Soms is hij een kluizenaar, dan weer wordt hij wegens wangedrag aangehouden of is hij een buitengewoon goede balletdanser. Ook in de zomer draagt hij een dikke winterjas en regelmatig twijfelt hij eraan of de mensen van hem houden. Gelooft hij wel in zichzelf? Hij zit een keer in iemands hoofd, hij wordt betrapt op overspel, hij bedenkt een nieuwe, betere God, hij is af en toe onredelijk en kwaadaardig. Maar ook liefdevol en onzeker. Hij lijkt verdacht veel op een mens, maar is toch steeds God.

Tellegen speelt in het prachtige God onder de mensen op weergaloze wijze met onze ideeën, gevoelens en verlangens over het bestaan van God in de wereld. Voor mij was dat heerlijk relativerend. Tegelijkertijd, juist vanwege alle absurditeit van Tellegen, stemt het boek tot nadenken. Want wat beweren wij mensen allemaal over God? Wat denken we allemaal over hem/haar/het te weten? Wat voor kretologie hebben we allemaal opgetuigd in zijn naam?

Toon Tellegen is dichter, kinderboekenschrijver en schrijver van proza en toneel voor volwassenen. Hij won talloze prijzen met zijn boeken voor kinderen en voor volwassenen. In de afgelopen jaren verschenen respectievelijk de dierenromans De genezing van de krekelHet vertrek van de mierHet wezen van de olifant en Het geluk van de sprinkhaan.