Voor de introverte medemens kan het moeilijk te begrijpen zijn hoeveel intieme zaken vloggers en influencers durven te delen op de sociale media van het internet. Dat geldt tenminste voor de Zweedse filmmaker Magnus von Horn, geboren in 1983, opgeleid aan de filmschool in de Poolse stad Łódź en nog altijd zijn films makend in Polen. Von Horn raakte de laatste jaren gefascineerd door een fitness motivator op de sociale media, die dagelijks filmpjes postte over haar hond, over haar sportoefeningen, over haar emoties en over de pakketjes die ze door sponsors opgestuurd krijgt. Met verbazing, maar ook met jaloezie, zag hij hoe extravert deze vrouw was en is.

Een mail die hij haar stuurde, om haar beter te begrijpen, bleef onbeantwoord. Maar ondanks dat haar medewerking uitbleef, besloot Magnus von Horn een speelfilm te maken over een soortgelijke fitness-influencer. Het gaat om de dertigjarige Sylwia, gespeeld door actrice Magda Kolesnik, wonend in Warschau. Sylwia heeft net een dvd met eigen workouts uitgebracht, staat op het voorplat van het tijdschrift Women’s health en heeft 600.000 volgers op Instagram.

Om een goede speelfilm te maken, moet een filmmaker liefde hebben voor zijn hoofdpersonage. Dat heeft Magnus von Horn

jurgen tiekstra

Om een goede speelfilm te maken, moet een filmmaker liefde hebben voor zijn hoofdpersonage. Dat heeft Magnus von Horn. Geen moment laat hij zich verleiden om influencer Sylwia als een oppervlakkig figuur te portretteren, hoeveel ze ook swipet op haar smartphone en hoeveel vlogs ze ook opneemt met zichzelf in de hoofdrol. Het is duidelijk dat ze eenzaam is, alleen in haar comfortabele appartement, met haar uitgebreide garderobe, hard werkend in de sportschool. Daar doet zij niet schimmig over: in haar meest bekeken vlog vertelt ze met gesmoord verdriet dat ze graag iemand in haar leven wil hebben.

Met groot vakmanschap brengt Magnus von Horn ons via Sylwia binnen in het moderne Poolse leven, dat zo sterk lijkt op het leven overal in Europa. Het acteerwerk oogt uiterst natuurlijk. De camera zit haar nauw op de huid, dankzij de intense, beweeglijke cinematografie.

Het is kwetsbaar om een influencer te zijn. Je stelt je bloot aan voyeurisme

jurgen tiekstra

Het is kwetsbaar om een influencer te zijn. Je stelt je bloot aan voyeurisme. Je klimt op het toneel zonder te weten of je op een kwade dag niet volledig uitgejouwd wordt door de onzichtbare massa mensen die naar je kijken vanachter hun oplichtende schermpjes.

Het menselijke verlangen onder dit alles is universeel. Het verlangen van elk mens om een brug te slaan naar andere mensen. Het verlangen om gezien te worden en zonder oordeel geaccepteerd te zijn.

Als gaandeweg de speelfilm een verwarde en vereenzaamde man in wanhoop uitbarst en radeloos begint te schreeuwen, is het alsof die schreeuw evengoed uit Sylwia zelf had kunnen komen. Sylwia houdt de man vast en probeert hem tot bedaren te brengen. Hij is degene die op zijn smartphone naar anderen kijkt, zij is degene die zich door de wereld laat bekijken. Maar het verlangen dat ze voelen is het verlangen dat ze delen. Het is ook datzelfde verlangen dat regisseur Magnus von Horn moet hebben gedreven om deze speelfilm te maken.

Te zien: vanaf 6 mei op Picl.nl en in de bioscoop.