Iedere twee jaar organiseert fonds Kerk en Wereld de Jongerenprijs. Hiermee wil Kerk en Wereld jongeren stimuleren om de wereld mooier te maken met projecten op het grensvlak van geloof en samenleving. Marieke den Braber, voorzitter Kerk en Wereld: “Met de Jongerenprijs 2020 laten we zien dat we geloven in de daadkracht van jonge wereldverbeteraars. En dat niet alleen, we geven ze hiermee ook een stem en een platform om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en elkaar te ontmoeten.” 

Plannen herzien

De coronacrisis gooide in maart van dit jaar veel plannen in de war. Ook de uitreiking van de Jongerenprijs 2020 tijdens het Wereldverbeteraarsdiner op 19 maart kon door de ingevoerde maatregelen niet doorgaan. “Eigenlijk kregen alle deelnemers door de coronacrisis een uitdaging,” vertelt Marieke den Braber. “Enkele ingediende plannen moesten worden herzien nu we in een nieuwe werkelijkheid belandden.” Om alle inzenders de kans te geven elkaar juist in deze tijd te ontmoeten en hun idealen voor een betere wereld uit te wisselen, vindt op 15 oktober alsnog het Wereldverbeteraarsdiner plaats. Tijdens dit diner wordt ook de Jongerenprijs 2020 uitgereikt. Op die dag maakt de jonge jury van Kerk en Wereld aan de deelnemers bekend wie de 10 prijzen van € 1.000,- ontvangen evenals de hoofdprijs ter waarde van € 10.000,-.

Succesvol participeren

‘The Girl Movement’ is een van de kanshebbers op de Jongerenprijs. De Edese stichting wil meiden en jonge vrouwen met een vluchtelingenachtergrond stimuleren om succesvol te participeren in de lokale samenleving. “Wij doen dit door een netwerk aan te bieden waarin deze meiden en jonge vrouwen zichzelf kunnen zijn, “ vertelt oprichter Marije van den Berg. “Op deze manier worden ze op een ongedwongen manier uitgedaagd om succesvol te participeren en integreren. Ons team bestaat uit vrijwilligers die hun leven graag met de meiden en jonge vrouwen delen.”

In contact met elkaar

Het Wereldverbeteraarsdiner vindt op 15 oktober plaats in de Gelderlandfabriek in Culemborg, een ruimte die groot genoeg is om alle inzenders coronaproof te verwelkomen, aan het diner te laten aanschuiven en via creatieve vormen met elkaar in contact te brengen. Kerk en Wereld wil jongeren tijdens het evenement via nieuwe vormen van ontmoeting en uitwisseling inspireren om hun idealen vorm te blijven geven. 

Alle inzendingen zijn te zien via jongerenprijs2020.nl. Hier worden na het Wereldverbeteraarsdiner ook de prijswinnaars bekendgemaakt.

Direct naar jongerenprijs2020.nl