De jonge zeskoppige vakjury was het unaniem eens over de winnaars van de hoofdprijs van 10.000 euro. Theo Vreugdenhil (29) en Maarten Atsma (36) bedachten twee jaar geleden een plan om migranten te ondersteunen die ondernemer willen worden. Dat is in Nederland best ingewikkeld, zeggen ze. Zeker als je met een taalachterstand zit en nog geen sociaal netwerk hebt. Eenmaal onder de paraplu van StekUp behouden ze hun uitkering, zijn er deskundige coaches en worden zaken als administratie, inkoop en huisvesting collectief georganiseerd.

De winnaars van de juryprijs geloven dat in elke mens potentie zit om op te bloeien. Ze hebben als motto: “Een stekje heeft enkel wat water, zonlicht en bescherming nodig om te groeien!” StekUp ziet wat er in jongeren aanwezig is, aldus de jury.

Meer winnaars

De Zoom-avond kende meer winnaars. Naast de hoofdprijs werden er nog tien andere projecten van de in totaal 27 inzendingen beloond met 1.000 euro. Zonder jury. De deelnemers mochten op elkaar stemmen.

Lobi You-th was een van de tien. Lianne van Dis wil via een Urban theatershow straatjongeren laten kennismaken met de liefde van God. In coronatijd doet ze dat met een database die jongerenwerkers koppelt aan een netwerk van beschikbare artiesten.

Een ander voorbeeld is het maatjesproject Zoals Jij in Utrecht. Tienermeiden kiezen een jonge inspirerende vrouw aan wie ze gekoppeld willen worden en die bij kan dragen aan het versterken van hun eigen identiteit.

Samen doen

Het ‘samen doen’ is onderdeel van de nieuwe opzet van de Jongerenprijs. Kerk en Wereld wil een platform vormen voor onderlinge ontmoetingen en inspiratie. Door de aangescherpte corona-maatregelen konden de deelnemers niet aanschuiven bij een Wereldverbeteraarsdiner om met elkaar kennis te maken. Nu gebeurde dat in de break-out-rooms van Zoom en na afloop.

Over Kerk en Wereld

Het fonds Kerk en Wereld stimuleert activiteiten op het grensvlak van geloof en samenleving. Met de Jongerenprijs wil Kerk en Wereld initiatieven steunen die zich richten op jongeren van 12-35 jaar. Het fonds daagt hen uit om een initiatief te starten dat zich richt op ‘Verbinden’, ‘Christelijk geloof actualiseren en praktiseren’ of het initiëren van ‘Ontmoeting tussen levensbeschouwingen’