Geachte leden van regering en Tweede Kamer,

Wij medeburgers, een bond van slapelozen die Moria niet uit het oog kunnen en willen verliezen, vragen u om leiderschap. We hebben uw moed nodig nu kwetsbare mensen het slachtoffer worden van politiek onvermogen. Moed om voorbij de grens van angstige compromissen meer vluchtelingen uit Lesbos naar Nederland te halen.

Moed om draagvlak te creëren in plaats van het angstig te zoeken. Kamp Moria, misschien wel het ergste vluchtelingenkamp ter wereld, is Europa. De Griekse autoriteiten smeken lidstaten om relocatie, zeker nu het complete kamp recent is afgebrand. Even was er de hoop dat Europa zich nu wel solidair zou betonen, maar inmiddels is er een nieuw kamp gebouwd en is alle hoop de bodem ingeslagen. 

Woede en moed

Hoop heeft twee prachtige dochters, zei Augustinus: woede en moed. Woede over hoe de dingen zijn en moed om te geloven dat ze niet zullen blijven zoals ze zijn. Vanuit deze woede en met deze moed der hoop steunen wij het initiatief van We Gaan Ze Halen. Zij hebben alvast een vliegtuig gehuurd, dat leeg naar Lesbos vliegt. Wat ons betreft geen actie van bravoure, maar van bravery, dapperheid en moed, die dochter van hoop.

Wat ons betreft is het ook de enige weg naar toekomst. De vraag ligt nu bij u om de stoelen van dit vliegtuig te vullen met mensen die in Nederland hun procedure kunnen vervolgen. Als ooit een moment passend was voor een luchtbrug, dan is het dit moment. 

Burgermoed

Wij geloven dat we onze eigen medemenselijke geloofwaardigheid kwijtraken als we nu niet acteren. Zingeving en betekenis wordt opnieuw gevonden in bewogenheid en compassie. Als onze medemens lijdt en zoekt naar waardigheid en een veilige plek, wie zijn wij dan als we daarop geen antwoord willen geven? Wat betekent dit voor de ziel van ons land, voor de geest van u die ons land leidt?  

Het lege vliegtuig is een open uitnodiging, een vlucht vooruit. Martin Luther King sprak de beroemde woorden: ‘Als je niet kunt vliegen, ren dan, als je niet kunt rennen, loop dan, als je niet kunt lopen, kruip dan. Maar wat je ook doet, blijf vooruit bewegen.’ We Gaan Ze Halen gaat vliegen omdat ze niet stil kan blijven staan. Wij steunen deze vlucht als een bewijs van burgermoed, als een teken van draagkracht en draagvlak. Als een teken van hoop van mensen die een nieuwe weg zoeken daar waar wij als maatschappij zijn vastgelopen.

Politieke moed

Wij beseffen dat het grote politieke moed vergt om toch meer mensen uit Lesbos op te willen vangen. Wij doen een dringend beroep op u, om zich te laten raken door het leed op Lesbos. Wij doen een beroep op u om die moed te tonen, omdat u de hoop koestert dat de mensenrechten in Europa hun waarde niet verliezen. Voor deze Universele Rechten, die ook gelden voor de mensen aan onze grenzen, vliegt aanstaande maandagochtend 5 oktober om 9.00 de ED3040.

Het is nu nog een vlucht vooruit, maar wij bidden en hopen voor de ED3040 en voor uw spirituele en politieke moed om deze vlucht aan te grijpen als aanleiding tot verandering. Laten we de oude woorden gedenken die staan gegrift in Talmoed en Koran: ‘wie een mensenleven redt, heeft de wereld gered’. Want die ene mens draagt de wereld met zich mee.

Met vriendelijke groet en hoogachting.

Ondertekenaars

Awraham Soetendorp - rabbijn
Samuel Lee - predikant
Yassin Elforkani - imam
Erik Borgman - lekendominicaan en theoloog
Claartje Kruijff - predikant
Derk Stegeman - predikant