“Ik heb me de laatste twintig jaar ingezet om in mijn werk een brug te slaan tussen de academische filosofie en de publieksfilosofie,” vertelt Van Tongeren vandaag in een interview in Trouw. “Die mogen niet uit elkaar groeien, ze hebben elkaar nodig. Als Denker des Vaderlands zal ik dus graag de filosofie onder de aandacht brengen van het Vaderland, maar ook andersom: de academische filosofie laten zien dat dat ze verbinding moet houden met de samenleving waarin ze staat. Daar schort het nogal eens aan.”

De eretitel Denker des Vaderlands is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker. Een Denker des Vaderlands bezit “de kwaliteit om zich vanuit een weldoordachte positie te engageren met de maatschappelijke actualiteit en zijn in staat de hectiek van het nieuws in een groter verband te plaatsen,” aldus de organisatoren.

De nieuwe Denker des Vaderlands stelt zichzelf voor:

Publieksfilosofie

Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij was daarnaast bijzonder hoogleraar wijsbegeerte namens de Radboud Stichting aan de Universiteit Leiden, buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven en geassocieerd onderzoeker aan de Universiteit van Pretoria.

Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Hij publiceert populaire boeken op basis van zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en het nihilisme van Friedrich Nietzsche. In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker voor het urgentste en meest oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek. Hij is sinds 2005 lid van het Filosofisch Elftal van Trouw.

Het wonder van betekenis

Vandaag verschijnt het boek Het wonder van betekenis – Op zoek naar geluk en wijsheid met Paul van Tongeren, een filosofisch reisverslag geschreven door journalist Marc van Dijk. Denker des Vaderlands Paul van Tongeren is iemand aan wie je eindeloos vragen wilt blijven stellen. Zijn antwoorden zetten je onbevangen aan het denken. Van Tongeren is een ideale gespreksgenoot: uitdagend, meeslepend en altijd goed te volgen. 

Journalist Marc van Dijk reisde met hem mee naar Kreta, waar de filosoof een cursus gaf over geluk bij Aristoteles. Hij interviewde Van Tongeren over filosofie, geloof, verwondering en dankbaarheid. Hoe kan de 21ste-eeuwse mens leven, verdeeld tussen de orde van Aristoteles en de chaos van Nietzsche? Een reisverslag gewijd aan het geluk, de leegte en het wonder.

Maand van de filosofie

Op 26 maart wordt ‘s avonds de Maand van de Filosofie afgetrapt met een online evenement in Arminius in Rotterdam, met optredens van onder andere Paul van Tongeren en afzwaaiend Denker des Vaderlands Daan Roovers. Online tickets zijn te bestellen via www.arminius.nl.