Misdaadverslaggever Peter R. de Vries trad in de ‘Oudejaarspromenade’ op als de hindoegoedheid Ganesha in een persiflage van het programma The Masked Singer. Op Twitter biedt hij hiervoor nu zijn excuses aan: “Ik wist toen niet dat dit een God is.”

The Masked Singer

The Masked Singer, een populair tv-programma waarin bekende Nederlanders onherkenbaar in enorme dierenkostuums optreden, werd op de hak genomen in de speciale oudjaarseditie van Promenade, die terugblikte op 2020. De sketch steekt de draak met het programma, waarin De Vries niet alleen onherkenbaar maar vooral onhoorbaar is door het masker, terwijl hij knullig danst. Om de grap compleet te maken wordt hij direct ontmaskerd door een toevalligheid. Maar het kostuum van De Vries was die van de god Ganesha.

Peter R. de Vries treedt op in het programma Promenade vermomd als Ganesha.

Onder die naam werd zijn personage ook geïntroduceerd. Dit heeft tot een aantal negatieve reacties geleid op Twitter. Ganesha is tenslotte een populaire godheid in het Hindoeïsme. “Dit is onnodig en en schofferend geweest,” zegt @RavishSitaldin bijvoorbeeld. Promenade had beter een neutraal symbool kunnen kiezen, in plaats van Ganesha, zegt hij. De ophef draait in de Telegraaf en RTL Boulevard nu vooral om De Vries, maar de keuze voor Ganesha lag bij de makers van Promenade.

Ganesha of Ganesh, die vooral wordt aangeroepen voor geluk, succes, en bescherming, is de populairste god in India. De god met het olifantenhoofd is populair in alle stromingen van het Hindoeïsme. Ganesha is de heer van grenzen en obstakels; beelden van Ganesha bewaken vaak de ingangen van huizen, en bij het begin van belangrijke ondernemingen of rituelen bidt men tot Ganesha.

Religiekritiek

De excuses van De Vries roepen verschillende reacties op. Ze zijn te plaatsen in het verdere debat over religiekritiek en de vrijheid van cabaretiers om religie op de hak te nemen. Op de excuses van De Vries zijn talloze reacties van twitteraars die zich ergeren aan de “hypergevoelige langentenensamenleving”. In tegenstelling tot de meeste discussie omtrent religiekritiek was De Vries zich niet bewust van de connectie tussen zijn kostuum en het Hindoeïsme. Doorgaans steekt men juist opzettelijk de draak met een religieus figuur. Hoe verandert het de zaak als dat per ongeluk gebeurt?

Op Twitter zijn er ook mensen die hun waardering uiten voor de excuses. @RavishSitaldin is er tevreden mee: “Prima. Excuses aanvaard!”