In de VOLZIN podcast Groetjes uit Shambhala ontrafelen hoogleraar Paul van der Velde en theoloog Jonas Slaats - met een kritische blik en een gezonde dosis humor - verschillende vormen van hedendaagse spiritualiteit en esoterie. In deze podcastaflevering nemen ze het onderwerp reïncarnatie onder de loep.

Beluister het gesprek

Een groot deel van de bevolking gelooft in reïncarnatie, ook wanneer mensen zich bekennen tot religies die niet met reïncarnatie geassocieerd worden. Zo blijkt uit onderzoek dat 29% van de Amerikaanse christenen in reïncarnatie gelooft. Onder katholieken gaat dat zelfs om 36%. De kans lijkt groot dat het in landen als Nederland en België om gelijke of zelfs hogere cijfers gaat.

Het leek Paul en Jonas daarom een goed idee om een diepe duik te nemen in deze specifieke kijk op het leven na de dood die een belangrijk onderdeel vormt van allerhande hedendaagse spiritualiteit. In hun gesprek hebben ze het over de geschiedenis van het reïncarnatieconcept, over de verschillen en gelijkenissen tussen Aziatische en Westerse opvattingen, over de invloed van moderne esoterie op het hedendaagse concept, en over de wijze waarop vooruitgangsdenken hemel-en-hel-ideeën naar de marge duwde. Op sommige momenten in de podcast wordt het persoonlijker: Paul deelt zijn potentiële reïncarnatieherinneringen en Jonas legt uit hoe hij zelf in de loop van zijn leven meerdere malen op andere manieren over reïncarnatie ging denken.