In de VOLZIN podcast Groetjes uit Shambhala ontrafelen hoogleraar Paul van der Velde en theoloog Jonas Slaats - met een kritische blik en een gezonde dosis humor - verschillende vormen van hedendaagse spiritualiteit en esoterie. In deze aflevering gaat Jonas in gesprek met de Iraanse muzikante Farnoosh Khodadadeh over Mevlana Rumi en Shams-i Tabrizi, en hoe beiden haar inspireren.

Beluister het gesprek

Het eeuwenoude verhaal van Rumi en Shams inspireert tot op vandaag mensen over de hele wereld. Het is immers een verhaal over passie en onbegrip, vereniging en afscheid, extase en berusting. Het is een verhaal over de stroom van liefde en hoe deze de kracht bezit om mensen boven hun ego uit te tillen en ze tot de diepste diepte van het bestaan te brengen.

Over dit alles ging Jonas in gesprek met de Iraanse muzikante Farnoosh Khodadadeh. Zij speelt daf (een Iraanse lijsstrommel) in de uitzonderlijke voorstelling ‘Rumi Passion’. Deze voorstelling brengt Irakese, Iraanse, Syrische, Turkse, Canadese, Franse en Belgische artiesten bij elkaar in een muzikale, poëtische en visuele ode aan Rumi en Shams. Deze podcast-aflevering is nauw verbonden met die voorstelling. De toeschouwers krijgen immers de link naar dit gesprek toegezonden zodat ze meer uitleg en achtergrond krijgen bij alles wat er in te horen en te zien is.

Meer nog, wie geïntrigeerd geraakt door het onderwerp, kan daarna nog een tweede podcast beluisteren, want Jonas ging in een eerdere aflevering al eens dieper in op Rumi’s spiritualiteit. Hij sprak er toen over met Abdulwahid van Bommel, de Rumikenner die voor het eerst een volledige vertaling van de Masnavi maakte. Je vindt die aflevering hieronder.

Voor wie het gesprek met Abdulwahid eerder al hoorde, zal dit nieuwe gesprek met Farnoosh vermoedelijk een erg welkom vervolg zijn. In het gesprek met Abdulwahid werd niet diep ingegaan op de relatie tussen Rumi en Shams, terwijl dat in deze aflevering centraal komt te staan. Want als Rumi zo populair is van Oost tot West, dan is dat in grote mate omwille van zijn ontmoeting met Shams en de enorme dynamiek van spirituele liefde die daaruit voortvloeide.

Vond u dit artikel waardevol? Trakteer ons dan op een kopje koffie! Doneren kan via deze link.

Groetjes uit Shambhala is een productie van VOLZIN.

Rumi Passion is een coproductie van Ha Concerts, De Centrale, Cluster, Voem, Evil Pinguin TV en Handelsreizigers in ideeën, met de steun van Stad Gent en de Vlaamse overheid. Wie graag een voorstelling bijwoont kan dat o.a. nog in Vilvoorde (4 nov), Sint-Niklaas (16 dec).

De muziek in deze aflevering komt uit de voorstelling en werd gecomponeerd door Osama Abdulrasol. Kleine tip: helemaal op het einde van de podcast krijgt u nog een prachtig nummer in zijn totaliteit te horen.

De afbeelding bij deze aflevering is een oude miniatuur die de ontmoeting tussen Shams en Rumi weergeeft, waarover Farnoosh ook spreekt in het gesprek.