Bij uitgeverij Zilt verscheen onlangs De beste helft – Kunnen we behalve alsmaar ouder ook wat wijzer worden? van Arjan Broers. Broers is pastor in de Dominicus in Amsterdam en journalist, programmamaker en coach.

Als kind krijg je vaak de vraag van familieleden, buren en anderen te horen: wat wil je later worden? Maar er komt een moment dat dat later nu is, dat je al iets of iemand bent geworden. Maar dan moet je nog een behoorlijke tijd verder met je leven. Vroeger of later lopen mensen in die periode van hun leven tegen de grenzen op van wat ze zijn geworden. Burn-out, een relatiecrisis, de dood van een geliefd mens of een opkomend gevoel van verveling. Is dit alles? Dan begint de tweede helft van je leven. De beste helft, noemt Broers het, “of in ieder geval de helft waar het echt om gaat”.

De beste helft probeert de lezer op een toegankelijke, lichtvoetige en humoristische wijze te ‘verleiden’ onderzoek te doen naar wat hij/zij in het leven te doen heeft. Hoe je kunt oefenen aandachtig te zijn, je schaduwwerk te doen en uit te reiken met wat je te geven hebt. Soms schrok ik een beetje van Broers’ taalgebruik (“Lijden is kut, en klote”), maar wellicht heeft hij hier bewust voor gekozen.

De beste helft probeert de lezer op een toegankelijke, lichtvoetige en humoristische wijze te ‘verleiden’ onderzoek te doen naar wat hij/zij in het leven te doen heeft

greco idema

Volgens Broers moeten we als samenleving veranderen van een kenniseconomie in een wijsheidscultuur. We zien dat onze manier van leven niet duurzaam is voor het leven om ons heen en voor de mensen die na ons komen. Een onwijze tijd is het. Als veertiger voel ik me aangesproken. Een prachtig, verdiepend boek dat prikkelt.