Tja, wat moet je hier nou mee? Koeien die naar de hemel varen, dansende rabbi’s, hoopvolle dieven. In deze bundel staan klassieke vertellingen vol joodse wijsheid, hoe dwaas soms ook. De verhalen gaan over verheven en alledaagse kwesties, over thema’s die ons allemaal bezighouden: rijkdom en armoede, barmhartigheid en onrecht, vreugde en verdriet. Serieus en tegelijkertijd met joodse gein stemmen de vertellingen tot nadenken, geven ze een kijkje in de mens die bol staat van tegenstrijdigheden. De verhalen in deze bundel zijn niet eerder in het Nederlands verschenen. De meeste wortelen in de Oost-Europese ofwel jiddisje traditie.

Auteur Gottfrid van Eck heeft deze staaltjes joodse wijsheid liefdevol vertaald en van een fijnzinnige toelichting voorzien. “Een goed verhaal moet je vertellen, niet ook nog uitleggen. Gottfrid van Eck doet het toch. En dat waagstuk is verrijkend, want vertellen doet hij meesterlijk en uitleggen deskundig.” Ik ben het graag met deze woorden van Cisca Stark in de introductie eens. Het is werkelijk een geweldig boek, voor mij één van leukste en beste reli-boeken van dit jaar.

Van Eck is verhalenverteller, schrijver en muzikant. Al zo’n dertig jaar is hij een deskundig performer van joodse verhalen en muziek. Dit is zijn vierde verzamelbundel. Met zijn trio Wilde Eend vertelt hij deze verhalen in een speelse combinatie met jiddisje muziek.