Rabbijn Jonathan Sacks was tot zijn overlijden in november 2020 een van de belangrijkste religieuze leiders in Europa. In 2016 ontving hij de Templetonprijs voor zijn levensbeschouwelijke bijdrage aan het maatschappelijke debat en zijn rol in de interreligieuze dialoog. Bekend is hij onder meer vanwege zijn reeks commentaren op de vijf boeken van de Tora. De Britse rabbijn en filosoof schreef tientallen boeken waarvan ik er zeker vijf gelezen heb. Allemaal bijzonder interessante boeken. Jaren geleden werkte Sacks mee aan een indrukwekkende serie op tv. “God wants diversity” was toen een van zijn geweldige uitspraken.

In het vorige maand bij uitgeverij KokBoekencentrum verschenen De kracht van ideeën – Woorden van wijsheid en geloof van Sacks staat een boeiende selectie van vele tientallen essays, toespraken en columns van hem. De verzamelde stukken van de rabbijn tonen met opvallende samenhang de ontwikkelende kracht van zijn religieuze en filosofische ideeën. Sacks reflecteert op grote thema’s als macht, antisemitisme, liefde, gebed en vrijheid. Deze woorden van wijsheid en geloof laten de tijdloze relevantie van Sacks’ lessen zien. Het is alsof we hem opnieuw tot ons horen spreken, wat ons nieuwe kracht geeft om de uitdagingen van de wereld van vandaag aan te gaan.

Zijn ze allemaal even interessant? Nee, maar er zitten wel weer veel interessante teksten tussen, waaronder ‘De liefde die nieuw leven in de wereld brengt’: een toespraak tijdens een internationaal symposium over ‘De complementariteit van man en vrouw’ op 17 november 2014 in Vaticaanstad. Het voorwoord werd geschreven door prins Charles die inmiddels koning Charles III is.