De Zoon van de Gazelle is een beroemd verhaal uit de twaalfde eeuw, de bloeitijd van de Arabisch-islamitische cultuur. Het gaat over een jongen die opgroeit op een onbewoond eiland en wordt opgevoed door een gazelle. Hij weet niet hoe hij daar terecht is gekomen en gaat in zijn eentje op ontdekkingstocht. Al filosoferend komt hij tot inzicht in de grote levensvragen: Hoe is het eerste leven ontstaan? Wat is het verschil tussen mensen en (andere) dieren? Wat kun je leren van de natuur? Is het heelal eindig of oneindig? Hoe kun je een goed mens worden?

De Zoon van de Gazelle is een hedendaagse hervertelling van Hayy ibn Yaqzan, een van de grote teksten uit de wereldliteratuur. De schrijver Ibn Ṭufayl (1110-1185) was een islamitisch filosoof, theoloog, arts, astronoom en vizier die leefde in het zuiden van Spanje.

Het verhaal is voorzien van prenten en geschreven voor een jeugdig publiek (maar ook voor volwassenen prettig leesbaar). 

De Zoon van de Gazelle is een hedendaagse hervertelling van Hayy ibn Yaqzan, een van de grote teksten uit de wereldliteratuur

greco idema

Dit van origine Arabisch-islamitische verhaal zal bruggen bouwen in onze diverse samenleving, doordat het laat zien dat bepaalde filosofische vragen universeel zijn, ongeacht de levensbeschouwelijke achtergrond van de persoon die ze stelt. Na ieder hoofdstuk staat een aantal filosofische vragen om samen of alleen verder over na te denken.  

De eerste druk van dit boek was snel uitverkocht. Ik snap wel waarom. De hervertelling is prachtig, is ontzettend goed werk van de filosofen Sabine Wassenberg en Kamel Essabane. De illustraties van Karuna Wirjosemito zijn ook prachtig. Kortom: dit boek is een echte aanrader!