Eeuwenlang was de mensheid doordrongen van het geloof in God. Hoe kwam het dat de mens aan God begon te twijfelen en God op een zijspoor raakte? Wat waren belangrijke oorzaken en ontwikkelingen? In het onlangs bij uitgeverij KokBoekencentrum verschenen boek Godenschemering van Daniël De Waele neemt de auteur ons mee op reis door de geschiedenis en geeft vanuit verschillende perspectieven antwoorden op deze vragen. Hij legt uit hoe gelovigen ertoe kwamen godenbeelden te bestormen, hoe Israël in een polytheïstische wereld de ene God ontdekte, hoe die God door de tijd heen humaner werd.

Daarna volgde een nooit eerder gezien wegdeemsteren van het geloof, eindigend in de dood van God. Vervlochten met dit aflopende verhaal ontdekt de auteur een andere geschiedenis: die van een blijvende zoektocht naar de Ene, die wellicht te vinden was, heel dichtbij, in het eigen hart.

Daniël De Waele is docent Nieuwe Testament aan het Hoger Instituut voor Protestantse Godsdienstwetenschappen te Brussel. Hij is tevens lid van de Leerplan-commissie voor Protestants Onderwijs in Vlaanderen. Van zijn hand verschenen eerder Ontluikend christendom (2021) en Vergeten rijkdom (2022).

Godenschemering is in alle opzichten een fantastisch boek

greco idema

Ontluikend christendom kreeg van Trouw maar liefst vijf sterren. Godenschemering krijgt van mij vijf sterren, want het is in alle opzichten een fantastisch boek: goed leesbaar, mooi opgemaakt, zeer informatief, je merkt aan alles dat de auteur een goede verteller en deskundig is. Kijk vooral ook eens op zijn website www.danieldewaele.com. Op deze website plaatst hij regelmatig interessante teksten.