In het onlangs bij uitgeverij Van Warven verschenen boek Het geheim van Jezus van Nazaret geeft Eugen Drewermann op een openhartige wijze inzicht in wat voor hem de essentie is van het christelijk geloof. Aanleiding daartoe zijn vragen van verschillende jongeren. Dit boek is echter niet alleen geschikt voor jongeren die over dit geloof nadenken maar ook voor personen die op zoek zijn naar een zinvolle omgang met Bijbelse beelden en betrokken zijn op de wereld van nu.

Eugen Drewermann (1940) is een bevlogen Duitse bijbeluitlegger, filosoof en psychotherapeut, werd en wordt nog steeds in veel landen gelezen (ook in Nederland) en is iemand die altijd bezig is met wat mensen bemoedigt en sterkt. Hij maakt de boodschap van de Bijbel los uit de kerkelijke hiërarchie en brengt deze weer terug naar gewone mensen en de wereld waarin zij leven. In het voorjaar 2021 interviewden we hem voor Volzin over onder andere onze relatie met dieren.

Wie zoals Drewermann over Jezus van Nazaret spreekt, moet het ook over God hebben. Hij doet dat op een poëtische manier en spreekt ‘zachtjes over God’, zoals de titel van één van zijn vele boeken luidt. Geen ijzeren waarheden dus, maar beelden die mensen uitnodigen zichzelf en elkaar in het licht van een liefhebbende God te zien.

Omdat het leven niet eenvoudig is, zijn ook de boeken van Drewermann niet eenvoudig, maar in Het geheim van Jezus van Nazaret is hij erin geslaagd om bij de kern te blijven en zijn lezers een hart onder de riem te steken. In dit prachtige boek opent hij een ruimte van barmhartigheid in een vaak genadeloze wereld. Het is vertaald uit het Duits door predikant Bert L. van der Woude.