Johannes van den Akker en Suzan Doodeman zijn bevlogen sociale ondernemers. Met hun bedrijf ‘Hoe Dan Wel’ ondersteunen ze sinds 2014 mensen en organisaties die hun idealen willen verwezenlijken. Sociaal ondernemen is het verkopen van een product of een dienst waarbij de opbrengst in euro’s ten dienste staat van de maatschappelijke opbrengst – de positieve impact. Het gaat dus niet om winst maken, maar iets ten goede veranderen, waarbij ondernemen de manier van werken is.

In het onlangs verschenen boek Hoe dan wel delen deze twee ondernemers persoonlijke verhalen van hoe zij idealisme vertaalden naar actie. Verhalen die boeiend zijn, die vaak de landelijke media hebben gehaald en waar veel van te leren valt. Hun eerste grote project was het wellicht wat minder bekende SocialStart, maar de Vluchtkerk, de Contrastnacht en de Preek van de Loser hebben toch regelmatig behoorlijk wat aandacht gehad in de media. Hun bekendste project is ongetwijfeld ‘We Gaan Ze Halen’, de ene keer met de auto, een andere keer met de bus en vrij recent nog met het vliegtuig. Centraal in dit project stond de poging om vluchtelingen uit Lesbos naar Nederland te halen. Ook niet onbekend is het Kleiklooster in de Bijlmer waar Van den Akker als abt aan verbonden is.

Ruim veertig pagina’s in het boek zijn besteed aan ‘tips om in actie te komen’. Grappig is hoe kernachtig ze die tips steeds verwoorden: ‘Begin gewoon’, ‘Maak lawaai’ en ‘Doe het maar gewoon’. Ook voor de meer ervaren actievoerder/pragmaticus is dit een leerzaam boek. Zeer geschikt ook voor al die protestantse en katholieke pioniersplekken in Nederland die worstelen met de grote vraag: hoe komen we in beweging?