Het koloniale en slavernijverleden van Nederland staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Het is een geschiedenis die haaks staat op hoe Nederlanders vaak de eigen natie graag zien: tolerant, humanitair en natuurlijk vooruitstrevend. Dat de werkelijkheid in het koloniale rijk dat Nederland opbouwde pijnlijk anders was, wordt inmiddels gelukkig breed erkend. Op die erkenning volgden recent van verschillende overheden excuses als eerste stap op weg naar ‘herstel’. Dat nog vele stappen moeten volgen is zonneklaar

Wat is het Nederlandse koloniale en slavernijverleden nu precies? Waarom juist nu die herontdekking? Wat kunnen we verwachten van excuses en ‘herstel’? Wie vraagt daar eigenlijk om? Is er een goede manier om rekenschap af te leggen over dit verleden en zijn ‘we’ hiermee op de goede weg?

Op basis van zijn eigen betrokkenheid en publicaties in de afgelopen veertig jaar, maakt gerenommeerd historicus Gert Oostindie de balans op. Hij loodst ons in zijn recent bij uitgeverij Boom verschenen boek Rekenschap - Het koloniale verleden, excuses en herstel vakkundig door de storm aan debatten die gevoerd worden over het koloniale en slavernijverleden van Nederland en verkent hoe we over onze schaduw heen kunnen stappen – op weg naar echt herstel. Een aanrader. Wellicht interviewen we Oostindie komend najaar voor Volzin.

Gert Oostindie is emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden en was directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW).