“In Apeldoorn geeft Sant’Egidio met veel vrijwilligers aandacht aan vluchtelingen, dak- en thuislozen, ouderen, kinderen en de vrede”, stelt het Kansfonds, dat de jaarlijkse prijs uitreikt. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 2.500 euro en een beeld van sint Christoffel.

“Alles wat het katholiek sociaal denken bijzonder maakt, komt terug in dit mooie project en daarom is het de winnaar geworden van de Kans Inspiratieprijs 2023”, stelt het juryrapport. Als motivering verwijst het fonds naar diverse activiteiten van Sant’Egidio, zoals de generatietuin (die ouderen en kinderen bij elkaar brengt), de Franciscustafel (maaltijden voor daklozen) en de kledingbank. Een straatteam brengt met een bakfiets soep, brood, koffie en chocomel naar mensen in de omgeving.

“We zijn blij met deze mooie prijs”, reageert Dashorst. “Met een prachtig, maar zwaar beeld van Christoffel en een cheque zijn we op de trein naar Apeldoorn gestapt. We zijn dankbaar voor de erkenning van de liefdevolle inzet en de trouw van alle vrijwilligers die mee willen werken aan het menselijker en mooier maken van onze samenleving. Zo kunnen we het zout van de aarde en het licht van de wereld te zijn.”

Theoloog Erik Borgman opende zaterdag de prijsuitreiking met een verhaal over het zout der aarde. “Jullie zijn het zout der aarde! We zijn het al, maar hoe?”, vroeg hij zich af. “Het zout der aarde is er om te prikkelen, om onrecht en armoede aan te klagen. Het licht van de wereld zijn, is het volle mens-zijn tonen, de mens als geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God, wij zijn kinderen van God en hebben daarom allemaal recht op waardigheid.”

Sant’Egidio was niet de enige organisatie die bij het Kansfonds in de prijzen viel. Zo was er lof voor de stichting Nuestra Casa, die diaconale vrijwilligersprojecten organiseert onder Spaanstalige katholieken in Rotterdam. Ook de Ecologische Stadstuin in Venlo Oud-Zuid is onderscheiden. Dit is een ontmoetingsplek voor jong en oud rond de kerk en het oude patronaat aldaar.