In het extra dikke december/januari-nummer dat tevens 20 jaar VOLZIN magazine markeert, vindt u weer vele verdiepende en inspirerende verhalen rond de thema's religie, zingeving en samenleving. Onze abonnees ontvangen het magazine thuis of kunnen het magazine online lezen.

Download

Uitgelicht

Filosoof Ad Verbrugge verzorgt de 13e VOLZIN-lezing en in dit interview duidt hij de staat van onze samenleving. Die is niet meer gebonden door een gemeenschappelijk goed. De overheid verschaft in de huidige tijd niet dat verbindende verhaal en draagt zelfs direct en indirect bij aan de polarisatie tussen groepen mensen. Maar ook burgers zelf zijn vergeten dat zij de mogelijkheid hebben om de samenleving te bezielen, stelt Verbrugge.

Jacobine Geel heeft een sterke band met haar vader. Ze voelen elkaar goed aan. Nog steeds. Ook al bewandelden ze allebei een ander theologisch pad. Jacobines vader volgde zijn dochters weg met verbazing en bezorgdheid. Verlies je je eigen ziel niet als je het geloof op teveel manieren vormgeeft? 

De toekomst van de christelijke traditie ligt buiten de kerk, in gemeenschappen-met-een-hart. Als het aan vrijzinnig theologe Christa Anbeek ligt, grijpen levensbeschouwelijke organisaties hun bestaanscrisis aan om het voortaan radicaal anders te doen. “We hebben vanuit de traditie nog wel iets aan te bieden, maar sorry hoor, dat is dan niet Jezus."

Predikant Herman Koetsveld blikt terug op het bewogen jaar 2022. In zijn theologisch jaaroverzicht duidt hij ook dit jaar weer de tijdgeest: van de grote vragen op het wereldtoneel tot de kleine ervaringen in het persoonlijk leven van hemzelf en zijn kerk in de stad. Voor hem was 2022 het jaar van ongekende dreiging

Voor abonnees

Abonnees kunnen inloggen met hun VOLZIN-account om het magazine via onderstaande link online te lezen.

Geen abonnee? Maak kennis met VOLZIN magazine en kies een abonnement naar keuze. we bieden diverse digitale- en papieren abonnementen aan voor elk budget, al vanaf €1,99 per week. Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws rond VOLZIN, schrijft u zich dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.