De deugdenethiek draait om het vinden van balans. Zo is het ook met de hoop. Die heeft altijd last van het contragewicht wanhoop. De angst dat het mis kan gaan.

Grootse momenten in het leven - ‘ja’ zeggen tegen de liefde van je leven, de mens zet zijn eerste stappen op de maan, worden afgewisseld met panische momenten - gaat mijn lief vreemd? Weer een ramp, komt het ooit goed met wereld?

Het zijn vaak de momenten waarop we het meest radeloos zijn dat we vurig hopen op de terugkeer van de grootse momenten. In de Latijnse mythologie wordt de godin van de hoop dan ook de ‘laatste godin’ genoemd. Rosaliene Israël zegt in deze podcast: “Hoop is een verraderlijk concept. We associeren het met dat het goed zal komen. Dat kan ook een doekje voor het bloeden worden.”

Daarom werkt hoop het best in samenhang met geloof. Enkele jaren voordat Barack Obama verkozen werd, sprak hij uit de eerste zwarte president van de VS te willen worden. ‘Een zwarte? Dat zal nooit gebeuren’ stond er in veel krantencommentaren. Juist omdat het voor veel mensen ongelooflijk leek, werd de verbeelding aan het werk gezet. Het onmogelijk geachte idee werd in de gedachten van mensen getransformeerd in een beeld waarvan het fantastisch zou zijn als het toch gerealiseerd kon worden.

Dit hoeft niet zo groots te zijn als het worden van de president. Zo las ik het boek ‘HOOP’ van Joris Luyendijk. Honderd mensen interviewde hij over hun wens. Van muzikanten tot wetenschappers tot kledingontwerpers. Wat me opviel was dat ze allemaal een hoop uitspraken die heel beperkt bleef binnen hun eigen vakgebied. Maar later besefte ik dat dit navelstaren helemaal niet erg hoeft te zijn. Wanneer iedereen hun eigen beperkte droom najaagt, draagt iedereen een stukje bij aan de grote puzzel. Zoals bierbrouwer Garmt Haakma het formuleert: “Wanneer je de intentie hebt om waarde toe te voegen aan de kwaliteit van andermans leven en die van jezelf, kun je nooit op je neus gaan”.

Deze aflevering gaan we met onze zeven gasten op zoek naar tekenen van hoop die ons leven veren kunnen geven. Hoe houd je hoop levensvatbaar? En waarom is sterven aan het kruis in hemelsnaam een teken van hoop?

Arnon Grunberg, Bastiaan van Rooijen, Damiaan Denys, Emma Cohen de Lara
Garmt Haakma, Rosaliene Israel, Tamarah Benima, Guido Attema (host)

Bekijk de gehele podcastserie over de Zeven Deugden via deze link.

Fotocredits:
Arnon Grunberg © Sander Voerman
Emma Cohen de Lara © UNAV
Tamarah Benima © Michiel Wijnbergh
Germt Haakma © Sascha de Boer.