BIOSCOOP
White Balls on Walls

Het Stedelijk Museum in Amsterdam wil inclusiever en diverser worden maar dat gaat niet zomaar. In White Balls on Walls toont regisseur Sarah Vos van binnenuit hoe de nieuwe directeur Rein Wolfs en zijn team dit maatschappelijk delicate, urgente en ongemakkelijke veranderingsproces aangaan op de werkvloer en binnen de kunstcollectie. Nu te zien in meerdere bioscopen.

THEATER
Sartre & De Beauvoir

In Sartre & de Beauvoir kijken de cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. En op de liefde, altijd weer die liefde. Bejubeld theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt slaat weer toe met deze filosofische dialoog.

U krijgt eindelijk antwoord op de vragen waarom we “gedoemd zijn tot vrijheid”, wat De Beauvoir bedoelt met de moraal van de dubbelzinnigheid en wat het betekent om authentiek mens te zijn. Nu te zien in diverse theaters.

MUSEUM
Piet van Eeghen

Hij legde het Vondelpark aan, nam het initiatief tot sociale woningbouw en bouwde het Prinsengrachtziekenhuis. De doopsgezinde Amsterdamse zakenman Piet van Eeghen wilde de wereld verbeteren en dankzij zijn vermogen, een diepgeworteld geloof en veel invloedrijke vrienden kwam hij een heel eind. Hij speelde een cruciale rol bij de modernisering van Amsterdam in de 19de eeuw.

Tot en met 12 maart is in de Schatkamer van het Stadsarchief van Amsterdam een kleine presentatie te zien van interessante documenten.

THEATER
Niet te geloven!

Een beklemmende én luchtige monoloog over een vrouw die opgroeit in een diepgelovige gemeenschap. Een sekte waarin God alles wat leuk is verboden heeft. Vanaf haar vijftiende begint ze te twijfelen aan alle verstikkende waarheden. Uiteindelijk lukt het haar om zich los te worstelen. Er volgt een zoektocht in een donker woud vol vraagtekens en erg weinig antwoorden. Debby Petter vertelt het verhaal vol humor over geloof, wanhoop en liefde. Nu in diverse theaters te zien.

THEATER
Happy in Holland

In Happy in Holland zien we het eind van restaurant Hong Kong. Er worden geen babi pangang en tjap tjoy meer gemaakt, de eeuwig glimlachende vrouw achter de balie geeft geen witte plastic bakjes meer mee en haar dochter hoeft geen kroepoek meer in te pakken. Nu het restaurant van Happy en haar moeder dicht is, ontstaat er een gat. En Happy besluit dat ze nu wel eens wil weten wat haar moeder eigenlijk uit het leven wil halen. Nu in diverse theaters te zien.

BIOSCOOP
No Bears

In parallelle liefdesverhalen krijgen twee stellen te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Tegelijkertijd raakt regisseur Panahi ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp als hij wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie.

Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties, extreme gevolgen kunnen hebben. Geconfronteerd met zoveel uitdagingen, reflecteert Panahi over het onvermogen zijn thuisland Iran te verlaten. Vanaf 9 februari te zien.

KLOOSTER
Zin in Carnaval

René Haustermans is een echte carnavalsvierder. Maar een paar jaar geleden ging het feest hem tegenstaan. Wat vier je eigenlijk? Valt er wel wat te vieren in deze tijd van crisis na crisis? Daarom ging hij op zoek naar de historie van carnaval en naar de betekenis van allerlei carnavalstradities. Zo kreeg carnaval ook voor hemzelf opnieuw betekenis. Op luchtige wijze neemt René u op 10 februari in Klooster Wittem mee langs zijn zoektocht.

MUSEUM
Als de dood

In de tentoonstelling Als de dood, die in Museum Belvédère vanaf 11 februari te zien is, wordt het grote thema ‘Dood’ door uiteenlopende kunstenaars – kunstschilders, fotografen, beeldhouwers en dichters – van verschillende kanten belicht.

Tezamen vormen de kunstwerken een presentatie die aanzet tot overpeinzing en troost biedt in schoonheid. De expositie omvat bestaand werk en werk dat speciaal voor de tentoonstelling werd gemaakt.

BIOSCOOP
Godland

De jonge Deense priester Lucas wordt aan het einde van de 19de eeuw op reis gestuurd naar IJsland, een van de laatste koloniën van het Deense rijk. Zijn missie: toezicht houden op de bouw van een kerk in een afgelegen parochie en de bewoners fotograferen.

Met zijn camera op de rug begint de priester aan een avontuurlijke tocht die niet zonder uitdagingen verloopt: de lokale bevolking zit niet te wachten op onderwerping en heeft totaal geen interesse zich verstaanbaar te maken. Vanaf 16 februari te zien.

BIOSCOOP
Women Talking

In Bolivia woont een groep vrouwen in een religieuze gemeenschap. De kolonie wordt opgeschrikt wanneer de mannelijke sekse zich enkele keren aan de vrouwen vergrijpt. Hierop vinden de vrouwen het moeilijk om hun geloof met de aanvallen te verzoenen. Gebaseerd op het boek van Miriam Toews. Vanaf 16 februari te zien.

MUSEUM
Changing Myths

Onze relatie met energie is een thema dat heel oud is. In deze tentoonstelling volgt het collectief On-Trade-Off het spoor van lithium. Ze vertrekken hierbij vanuit het Congolese Manono waar recent de grootste wereldvoorraad lithiumerts werd ontdekt.

De kunstwerken zoomen in op de globale race naar grondstoffen, van ontginning tot financiële speculatie, van ruwe materialen tot eindproducten. Vanaf 24 februari te zien in Framer Framed in Amsterdam.